SD största borgerliga parti i Norrland

Här kommer statistisk från senaste PSUn för riksdagsvalet i Översta och Mellersta Norrland. November 2021. Som vanligt kommer detaljer (t.ex. SSYK kod etc) om några veckor.

Mina kommentarer.

 

C: 10,7%
Centerpartiets starkaste fäste i landet. Största borgerliga partiet i väldigt många områden. Kommer något hända inom C så är det i norr det avgörs. Tyvärr märks inte denna maktposition av i t.ex. den ekonomiska politiken där lokala företrädare oftare är rimligare än ”Timbrocentern”.
L: 1,6%

L är i princip bara starka i Stockholm (5%)

 

M: 15%

I särklass Moderaternas svagaste område i landet. I alla andra regioner ligger de på över 20%. Starkast längst kuststäderna och dess övre samhällsskikt. Fortfarande ett klassiskt borgerligt parti bland väljarna och bröt aldrig igenom som ett ”arbetarparti”.

 

KD: 5,4%

Näst starkaste fästet i landet är i norr. Möjligtvis direkt kopplat mot frikyrkorörelsen som har lite mer folkrörelsekaraktär. Oklart om norra KD är lika värdekonservativa som i södra Sverige.

 

S: 37,5%

Trenden är kvar och i enlighet med all forskning på området. S starkaste område är i Norrland med andra plats för Norra Mellansverige. Desto mer norrut man kommer, desto mer sossar. 8 av 10 socialdemokratiska ”fort” ligger i Norrland.  I största mån fortfarande ett 40%-parti i regionen. Fortfarande egen majoritet i flera områden. Något liknande finns inte i hela landet. Socialdemokraternas interna maktförhållanden är dock fortsatt koncentrerat till Stockholm. En hypotes är att denna styrka kommer avta över tid då yngre väljare lockas med av identitetspolitik än klassröstning.

 

V: 10,2%
Relativt svaga siffror för norrland. Både västsverige och Stockholm är starkare fästen för V idag än norrland. Över tid har alltså V fått en svagare ställning. Det gamla kommunistpartiet var tidigare på många ställen 10% starkare än idag. Vs väljare återfinns idag som starkast i storstadsområden.
MP: 1,2%

I särklass svagaste området i landet för MP. I övrigt följer de ungefär samma vågor som L. D.v.s. starka i Stockholm. I Norr gillar inte många MP. Av många goda anledningar.

 

SD: 17,4%

Ett relativt svagt område för SD. Stockholm och östra mellansverige är dock deras svagaste geografiska områden idag. Starka i inlandet traditionellt. På uppgång sett över tid. Och idag i särklass det största borgerliga partiet i norrland. En position de varken tar politiskt ansvar för eller kan ställas för svars för eftersom de överlag inte har mycket politisk makt i området. Borgerligheten är fortsatt lett av Moderaterna som dock får finna sig på andraplats i partisympatierna.

 

På helheten:
S och V skulle på egen hand nå 47,2% idag i norr. Detta är dock historiskt svaga siffror att anmärka. I synnerhet när V var större så var 50% alltid snarare ett golv än ett tak. Att vara under 50% är regionalt lite fortfarande av en chock  – även om kommunala siffror såklart kan variera. Dock vore en allians MP helt meningslös om det betydde något i regional mening idag. Det är helt enkelt ett urbant parti. Fortsätter V sina urbana trend kan de mycket väl över tid också lämna spelplanen ”för vänstern” helt till Socialdemokraterna över tid.

MKDSDL når idag sammantaget bara 39,4% – den klassiska borgerligheten som lokalt ofta har svårt för SD landar på 22%. Oavsett vilka känslor de har för SD så kan inte borgerligheten i norr utmana socialdemokratin utan Sverigedemokraternas stöd. Följaktigen så lämnas norrland historiskt mycket starka liberala trend att istället söka samverkan än konfrontation med Socialdemokratin om de ska hålla på sina, djupt rotade, principer.

 

Centerpartiet får redovisas särskilt och är alltså på 10%. ”Den breda mitten” är som bredast i norrland och samlar alltså idag en av tio personer.

 

En kommentar

  1. Per Sandström

    Tycker det är fel att räkna in fascistiska partier i borgerligheten. Visserligen har borgerliga partier ofta gjort misstaget att samarbeta med fascister, men de är ändå i grunden helt olika ideologier. I princip tycker jag att man kan dela in ideologierna i två dimensioner. En dimension som sträcker sig från socialism till konservatism, en som går från liberalism till fascism.
    För ett konservativt parti, som KD, är det mer problematiskt att samarbeta med socialister som är deras diametrala motsats, än med fascister, som ligger på en annan dimension. För liberaler är det tvärtom. Därför är det absurt att ett parti som kallar sig liberalt kan tänka sig att bilda regering med stöd av ett fascistiskt parti, och det är också därför alla liberala väljare har övergivit partiet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.