IS tillbaka – ta hem fångarna innan de fritas

I Dagens DN kan man läsa om de hårda striderna som sker mellan Syriska Demokratiska Styrkorna (SDF) f.d. YPG/YPJ och IS. Det har varit en kamp mot klocka tills IS återetablerar sig då USA sakta drar sig hemåt samtidigt som Ryssland/Syrien i samarbete med SDFs fiender Turkiet övertagit ”säkerhetsansvaret” i ockuperade delar av Syrien. Sedan tidigare är det känt att IS soldater kan fly in och återhämta sig i turkkontrollerade områden. Turkiet framhäver fortfarande att SDF är en del i PKK trots att SDF är en sekulär, mångreligiös och mångkulturell styrka präglad av en direktdemokratisk ideologi.

Striderna som pågår nu kan vara en ”gamechanger” i området. Då Europeiska länder konsekvent vägrat ta hem sina terrorister så sitter 10 000-tals IS soldater i fängelser. IS försöker nu med all sin kraft nedkämpa SDF och frita tusentals tränade och motiverade islamister. Situationen har uppstått då de europeiska länderna vägrat ta ansvar för sin medborgare och nu lämnat IS med tusentals rekryter att tillgå – om de kan nedkämpa SDFs styrkor.

Skulle IS lyckas frita sina soldater så står världen återigen inför internationella terrorkampanjer och förnyat krig i Syrien. Ändå vägrar europeiska länderna omvärdera sin position. Stödet för SDF ökar inte markant (ett annat logiskt beslut) och fångar tas inte hem (det mest logiska beslutet).

Vi får alla därför hoppas på att SDF håller ställningarna. Förvärras läget kommer antagligen internationella volontärer igen behöva strömma till för att hjälpa dem.

I Sverige har dock Socialdemokraterna, efter överenskommelse med en politisk vilde och tack vare internt arbete, nu offentligt tagit ställning och samarbetar med den autonoma regionen i Syrien, det politiska styret där SDF är den officiella armén. Det är åtminstone en fall framåt. Men en föga tröst för syrien, europa och världen om IS lyckas befria sina lakejer.

SDF är fortsatt demokratins hopp i mellanöstern.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.