Tvåfrontskriget

Det tåls att påpekas och repeteras att det finns två fronter i kriget.

Den ena går i Ukraina mot den ryska invasionen, den andra går i ryssland mellan befolkningen och putin.
Allt tyder på att många ryssar gör motstånd mot kriget. Mycket tyder också på att väldigt många ryska soldater vägrar slåss (extremt många rykten och antaganden men mycket pekar på det – t.ex. övergivna fordon) slutligen så är ungdomen uppkopplad till internet och därför tar del av krigsnyheterna medans den äldre befolkningen förlitar sig på TV sändningar (statspropagandan)

I det läger bör man minnas följande:
– Det kan komma ryska flyktingar, dessutom ganska många. De kommer komma hit för att regimen i Ryssland (och belarus) helt enkelt jagar ut all opposition ur landet. De har samma flyktingstatus och ska behandlas med samma respekt som ukrainare.

– Det är av, enorm, vikt att alla som har kontakter till ryska fredsrörelser och direkta antikrigsrörelser (t.ex. ryssar som sympatiserar med Ukraina) vårdar dessa kontakter, ser vad som behövs, sprider information, tar emot information osv. Det internationella utbytet över krigsgränserna kan vara avgörande i ryska befolkningens kamp mot sin regim. Ryssar för fred är allierade med ukrainas försvarsmakt.

– Vi måste vara skoningslösa mot rasism, idiotiska beslut och reaktionär yra mot ryssar. Kampen går mot den ryska regimen. Inte mot ryska civilister. Redan nu kan man se och höra högern göra svepande anklagelser och generaliseringar. Det är till och med militärt dumt om man verkligen slåss för ukraina. Varje ryss som vägrar slåss är en seger. Då kan man inte behandla dem dåligt.

– Närhetsprincipen är enorm i detta krig: Det innebär att personer av annan hudfärg än vit i Ukraina lider extra mycket i den kaotiska logistik som nu försöker etablera sig gällande flyktingar och stöd. De är också människor och skall få hjälp från krigszonen även om det är betydligt svårare.

– Försvarskrig är ALLTID legitimt särskilt utifrån den vanliga människans position. Var dock vaksamma mot de som i krigsyran vill passera gränsen för legitimt försvarskamp och chauvunistiskt krigande för andra saker än folkrätten. Typexempel är t.ex. förespråkande för militära insatser som är både militärt dumt (t.ex. flygplan till ukraina) samtidigt som det är riskabelt. Försök skaffa en bild på de som ger rimligare linjer och som ändå stödjer försvaret men på ett intellektuellt och övervägt sätt. (I fallet med flygplanen kostar de t.ex. mer än tusen pansarskott och kan inte användas p.g.a. ryskt luftvärn, samtidigt som det hotar dra in hela NATO i en konflikt – typexempel på krigshets)

– Var medveten om att vissa som stödjer kampen militärt ger blanka fan i Folkrätten annars utan gömmer etniska eller ekonomiska motiv bakom sitt stöd just nu. Alla som stödjer ukraina gör det inte av bra anledningar. Det beror på att i sak så fanns det redan före kriget ytterst osympatiska rörelser i Ukraina som nu ”tar skydd” i legitimt solidaritetsarbete

– Stöd alla kämpande demokrater. Var stenhård mot oligarkerna som startat kriget. Stöd civilbefolkningen, samhället och Ukrainas försvar. Stöd alla ryska oppositionskrafter.

Tänk. Och önska för snabb fred.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.