Nyamko avgår.

Nyamko Sabuni avgår som partiledare efter snart tre år på posten.

Själv gör jag två reflektioner. Den ena handlar om att Nyamko trots sin energi och sitt tydliga budskap om en Ny start för Sverige inte lyckats vända den trend av vikande opinionssiffror som under en lång följd av år följt vårt parti. Hon har inte heller lyckats ena partiet helt och hållet. Det beklagar jag. Efter att ha valts enhälligt två gånger till partiledare borde det varit möjligt. Nu blev det istället så att Nyamkos person, och diskussionen om den, skymde sikten för partiets politik. Då är beslutet att avgå rätt och riktigt.

Den andra tanken som dyker upp är nog lite mer allvarlig, egentligen. Även om jag personligen är lite av en meritrokratinörd så är det inte möjligt att bortse från det faktum att Nyamko är den andra kvinnliga, av två möjliga, partiledare i vårt parti som inte fått chansen att prövas i val. Anna Kinberg Batra, Maria Leissner, Birgitta Ohlsson och en hel del andra kvinnor i utsatta positioner i den absoluta toppen har nog ett och annat att säga om hur sättet de behandlats skiljer sig från den behandling deras kollegor av annat kön fått. För mig är det ett märkligt fenomen.

Jag konstaterar att när Januariavtalet beslutades i vårt parti med Jan Björklund i spetsen i januari 2019 gjordes det med ganska precis samma majoritet som de beslut haft som tagits under Nyamkos tid. Skillnaden är att efter januari 2019 så riktade hela partiet in sig på att genomföra det man tillsammans bestämt. Så har inte skett efter besluten som tagits efter Nyamkos tillträde.

Nu tar Johan Pehrson över. Det kommer han att göra med bravur. Johan har en stark förankring i partiet, han är en bred politiker med lång erfarenhet. Dessutom har han ju varit vikarierande partiledare i riksdagens partiledardebatter eftersom Nyamko inte haft någon riksdagsplats. Jag vet att Johan har både kunnande och energi att ta sig an den nya uppgiften framgångsrikt.

Nu är tid att arbeta tillsammans för en valseger. Vi har politiken. Den har vi bestämt tillsammans. Nu återstår att göra den tillgänglig för väljarna. Det ansvaret vilar på oss alla. Tillsammans.

H-P Carlson, ordförande Liberalerna Västerbotten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.