Husdjursvård tipps

Lydnadsträning för din hund – några populära metoder

dog-2276071_1920

Alla hundägare har väl någon gång undrat om det inte finns någon mirakelmetod som fungerar felfritt på alla hundar. Dessa funderingar uppstår kanske främst den dagen man står där med en glatt skuttande unghund som plötsligt utvecklat selektiv dövhet, och fullständigt struntar i vad du som ägare vill och tycker. Det något tråkiga svaret är dock att det inte finns någon mirakellösning som passar alla hundar och alla ägare, vid alla tillfällen. Precis som att varje hund är en individ så är även varje ägare. Dessutom varierar ambitionsnivån kraftigt från ägare till ägare.

Hur väljer jag träningsmetod?
Precis som när det gäller barn har många starka åsikter om hur hundar ska uppfostras och hanteras. Som alldeles ny hundägare kan det vara svårt att veta vilken åsikt som är värd att lyssna på och vilken som kan förpassas till sophögen. Här följer några saker att tänka på när du väljer träningsmetod.

Först och främst, är den säker? Du ska inte välja en metod som riskerar att skada din hund eller dig själv. Kom också ihåg att metoder som fokuserar enbart på dominans och kontroll kan ge aggression som svar från hunden. Fundera sedan på om metoden effektiv. Med träningsmetoden ska du kunna uppnå dina önskade resultat och den ska inte kännas som ett enda stort slöseri med tid och energi. Vad säger andra som använt sig av samma metod? I dagsläget är det lätt att hitta forum där olika träningsmetoder diskuteras. Använd dem för att se vad andra har för upplevelser av den träningsmetod som du är intresserad av.

Är din hund gammal nog för metoden? Inom de traditionella träningsmetoderna rekommenderas oftast att hunden är minst 6 månader gammal innan träningen påbörjas. Fundera också över om metoden verkligen kommer att förstärka det band du har till din hund. En tuffare och tåligare hund klarar av de flesta träningsmetoder utan att dess förtroende för dig som ägare tar någon skada, medan en känsligare hund som utsätts för samma metod helt kan tappa förtroendet både för sin ägare och för människor i stort.

Några olika träningsmetoder

dachshund-672780_1920

Traditionell träning – Den traditionella träningsmetoden bygger på att ägaren ska etablera dominans och att hunden ska lära sig att följa kommandon och order. Metoden bygger på att ägaren ska agera flockens ledare, en teori som tidigare förhärskat i träningssammanhang. I dagsläget har man dock sett att hund- och vargflockar sällan har någon statisk hierarki, och att tanken på alfahannen/honan har varit en felaktig iakttagelse. I den här träningsmetoden arbetar man mycket med bestraffning av oönskat beteende och är mycket sparsam med belöningar, framför allt i form av godis eller mat.

ShadowfilosofinShadowfilosofin är en del av de traditionella metoderna för hundträning. Metoden, som påminner lite om den filosofi som den världskände Cesar Milan använder sig av, är utvecklad av en svensk hundcoach och shadowfilosofin är en av de mest populära hundträningsmetoderna just nu. Även om metoden är populär och många vittnar om hur väl den fungerat för dem och deras hundar så finns det också ett stort mått av kritik mot metoden. Detta på grund av att vissa uppfattar den som en onödigt auktoritär hantering av hundarna. Enligt utövarna själva går metoden ut på att på ett naturligt sätt agera som en värdig och lugn ledare för hunden, medan hundens uppgift är att följa sin ägare som en skugga. Därav namnet Shadow.

Modern träning – De moderna träningsmetoderna utgår från beteendeforskning och har fokus på att hunden lär sig genom handling och konsekvens. Oavsett vad dessa konsekvenser än må vara. Ofta lägger man tonvikt vid positiv förstärkning, vilket fungerar väl i många fall. Till skillnad från traditionell träning, som ofta kan orsaka problem med en för mjuk och försiktig hund, så påstås de moderna metoderna fungera på alla hundar. Det finns dock en del ägare med mycket dominanta hundar som har upplevt problem då de använt sig av enbart positiv förstärkning utan någon tillrättavisning.

Balanserad träning – De metoder som ligger under denna kategori är en kombination av de ovanstående. De hämtar delar från den auktoritära traditionella träningen och kombinerar dem med beteendevetenskap från de moderna träningsmetoderna.

Att välja metod är inte helt enkelt och varje skola har sina egna fans som försvarar sin filosofi med näbbar och klor. Vilken filosofi du än väljer är det viktigt att verkligen försöka rikta in sig på en metod, och sedan hålla sig konsekvent till den under en längre period så att inte det som är okej för hunden ena dagen plötsligt är förbjudet nästa och vice versa. Enda undantaget är om du, eller din hund, skulle må dåligt av metoden. Då kan du, utan dåligt samvete, överge den genast och istället prova någonting annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.