Makaber kattbild i VK

Katten spändes fast med buntband på en grävmaskin och lämnades att dö. I dagens VK och här på vk.se kan du läsa om händelsen som upprört många läsare.

Vi fick tips om detta av en av våra läsare som skickade en bild till oss på den döda katten, som vi valde att publicera.

Det är dock ingen självklarhet för oss att publicera bilder på döda djur. Tvärtom är vi försiktiga med att publicera den typen av bilder. Dels av respekt mot djuren men även eftersom vi vet att många av våra läsare tar illa upp av att se döda djur i VK och på vk.se.

I fallet med den dödade katten var dock nyhetsvärdet så pass stort att det var självklart att publicera bilden. Utan den skulle det vara svårt att förstå det lidande katten fick utså.  Vi har dock undivikt närbilder av katten.

Några läsare har hört av sig till oss om bildvalet. Så här skriver Jens.

Var vänlig att undvika bilder som kan väcka anstöt utan att ha en varnande text i fortsättningen. I detta fall handlar det om er artikel om en död katt som fästs vid en grävmaskin. Jag (och säkert många med mig) har ingen lust att usättas för bilder så som denna utan att man först blivit varnad.
 
Mvh,
Jens

VK:s nyhetschef Johan Everljung gav följande svar till Jens:

Hej Jens

Förstår din synpunkt. Självklart var bildvalet något vi diskuterade innan vi publicerade.
Ingen lätt fråga. Denna gång tyckte vi att bilden var av den karaktären att den pga nyhetsvärdet och karaktären var nödvändig.
Men som djurälskare vet jag vad du menar.

Johan Everljung, Nyhetschef VK

Jens återkom sedan på Everljungs svar och skrev följande:

Hej
Tack för det snabba svaret! Att ni diskuterat valet av publicering av bilden, samt att du verkar vara införstådd med att ett flertal människor har svårt för bilder av döda djur, tyder på att det faktiskt varit ett genomtänkt beslut. Det är bra att ni lägger vikt vid publiceringsfrågor likt denna, då bilder som väcker anstöt som publiceras ofta kan tolkas som en ett (lite desperat)
tecken på behov av slagkraft och tabloid-effekt.
 
Mvh,
Jens

 

Vad anser du? Bör VK vara än mer restriktiv med den här typen av bilder eller är det OK att vi publicerar dem?

 

 

Etiketter:

15 kommentarer

 1. Maria Lundmark Hällsten

  Mycket svår fråga, egentligen. Det kan också bero på vad syftet med just den här döda katten var, vill man ge dom som tagit död på katten på detta sätt, den publiciteten. Å andra sidan, det vi inte får se och veta, går oss helt oberörda förbi. Kanske inte heller så smidigt, alla gånger. Stort plus att ni iaf konfererat och funderat, det visar ju på att inte vad som helst kommer med. Ha det gott!

 2. Martin

  Jag förstår inte vinsten med att fläka upp bilden i ansiktet på läsarna så fort de går in på VK.se. Man skulle kunna ha bilden inne i artikeln och varna för obehagliga bilder innan. Då kan var och en ta ställning till om de vill utsättas för det. Har fått varna min fru för att gå in på VK.se då jag vet att hon skulle fara väldigt illa av att se bilden.

 3. Crister Lindmark

  En fråga som tåls att ställas, är hur en eventuell kattägare ställer sig till om man finner just sin katt skändad på bild. Med tanke på att de som fann katten ganska så snabbt – och naturligt – även begravde den, så hade nog jag personligen varit tacksam för bilden, så att jag åtminstone fått veta vad som hänt min katt, än svävat i oändlig ovisshet om kattens öde.

 4. Maria Ström

  Katten var väl redan avliden innan den bands fast??
  Jag som läsare VILL ju veta om katten var död eller innan detta skedde. Snälla låt en veterinär kolla upp detta!!!

 5. sanningen om verkligheten

  Jag tycker ni ska visa verkligheten i bild och sluta skydda människor från det som faktiskt händer, så att de får en chans att vakna upp och reagera o protestera. Alla lyssnar inte på det skrivna ordet, utan behöver bildbevis för att tro på verkligheten. Vi är myndiga människor som kan ta i problem och även prata med våra barn. Verkligheten kan vara mycket värre än denna bild. mvh Maria

 6. Sofie

  Jag tycker att det ska vara en självklarhet att gräva upp katten och be en veterinär ta reda på dödsorsaken och även se om den är id-märkt. Det är nog någon som saknar sin älskade katt och inte vet var den har tagit vägen.

 7. Maria Ström

  Följdfråga: VET du med all säkerhet att katten levde när den bands fast på skopan?????????? Om INTE skriv INTE detta isf:”Katten spändes fast med buntband på en grävmaskin och lämnades att dö.” Katten måste grävas upp och undersökas av en veterinär NUUUUU!!!!!!!!!!!!

 8. Romeo Patrick

  Jag tycker att det var bra gjort av VK att publicera bilden. Runt om i världen ser vi bilder på barn som tynar bort. På döda människor som dödats i krig.

  Att man inte ska kunna ha en bild på ett dött djur förstår jag inte. Vuxna människor är väl ändå tillräckligt intelligenta för att kunna ta det för vad det är.

  Jag förstår om folk reagerar om katten är lemlästad eller halshuggen eller vadsomhelst av någon grövre natur.

  Nu ser vi en död katt, precis som vi ser ett dött djur ute på vägen. Skillnaden är att någon idiot där ute hängt upp katten.

  Jag hoppas dom får tag på idioten som gjort’

 9. Matilda

  Jag förstår visst vitsen med att publicera bilden. Men den behöver ju inte ligga på vk.se’s förstasida. Skulle hellre bli varnad innan och välja själv.

 10. lisalee

  Jag har undivikt VK’s hemsida hela dagen pga bilden, men det jag tänker mest på är de eventuella kattägarna som saknar sin katt & kanske via VK.se fick veta var den tog vägen.

  Tänk!

 11. Ulrika

  Ni säger emot er själva.
  I artikeln står det: ”[…] fäst en död katt i grävmaskinen genom att spänna buntband runt kattens tassar. Sannolikt var katten död när den fästes på grävaren”. Här skriver ni: ”Katten spändes fast med buntband på en grävmaskin och lämnades att dö.”

  Och sedan, ”I fallet med den dödade katten var dock nyhetsvärdet så pass stort att det var självklart att publicera bilden.” men Johan Everljung skrev i sitt svar till Jens ”Självklart var bildvalet något vi diskuterade innan vi publicerade. Ingen lätt fråga.”

  Men min åsikt, tål vi se svältande tål vi se en död katt med.

 12. Camilla C

  Det kan ha en avskrckande effekt och verkar vara genomtänkt, men som Jens skriver: Skriv ut en varning i förhand, så man själv kan välja om man vill se bilden eller ej…
  … Det är bara vad jag tycker.

 13. Kurt Petersson

  Tycker att man kan med tydlighet se att katten knöts fast när den redan var död… Typiskt tilltag av nån yngre kille som vill chocka/få uppmärksamhet… 10-13 år sådär… synd om killen som är lite vilsen…

 14. Jenny

  Fruktansvärt! Är den döda kattens ägare funnen? Det var nämligen en bild i VK igår på en bortsprungen katt från Haga som var oroväckande lik denna katt.

 15. Alexandra Gerhardt

  Stor eloge till er som publicerade bilden! Vi läser så mycket utan att reagera. Men att spänna fast en död? katt är väldigt allvarligt och gjordes av störda människor. Hoppas polisen sätter in resurser för att hitta de. Vad blir nästa steg?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.