Därför publicerar vi namnet

Idag dömdes den tidigare Björklövenspelaren Ville Vikeväinen av tingsrätten i Haparanda till två års fängelse för våldtäkt. Han ska även betala 76 170 kronor i skadestånd till kvinnan.

VK har i ett flertal artiklar skrivit om händelsen men valt att inte publicera namnet under pågående rättsutredning.

Idag när domen på ex-Lövenspelaren kom framgår det att kvinnan upplevt siutuationen som ytterst obehaglig och känt fara för sitt liv. Hennes skador är dokumenterade.

Enligt domen höll Vikeväinen fast kvinnans armar och förgrep sig på kvinnan i en bil.

En nämndeman vid Haparanda tingsrätt  tyckte inte att kvinnans berättelse kan anses trovärdig fullt ut och att det inte är ställt utom rimligt tvivel att Vikeväinen är skyldig.

Domen var ändå tydlig och straffet tämligen hårt.

Varje publicering är unik och det är ingen självklarhet att publicera den tidigare Lövenspelarens namn och bild.

Men med tanke på den offentlighet en spelare i Björklöven har och allvaret i brottet är publiceringen motiverad. 

Spelarna är för många, inte minst yngre, förebilder och idoler. Föreningen har även jobbat aktivt med värdegrundsfrågor just för att stärka förtroendet för föreningen och indirekt speklarna. Vi får hoopas att det viktiga arbete inte tar skada av det inträffade.

I fallet med Ville Vikeväinen har VK  både i rubrik och ingress varit tydliga med att inte handlar om en spelare i Björklövens nuvarande trupp. Vikeväinen spelade sin senaste och sannolikt sista match i Löventröjan förra säsongen.

Att alla inte delar vår uppfattning kring publiceringen är ganska självklart. Lövensupportrar har också hört av sig och menar att VK ägnar sig åt "sensationsjournalistik" och att vi gärna skriver negativt om Björklöven.

Så är det självfallet inte. Vår bevakning av Björklöven är omfattande och innehåller alla infallsvinklar; positivt, negativt, styrelsens och spelarnas utmaningar med mera.

Vad tycker du? Är det rätt att publicera namn och bild på offentliga personer som dömts för allvarliga brott? Gå in och kommentera.

 

Etiketter:

45 kommentarer

 1. Ancie

  Ja,det är definitivt rätt att gå ut med namn och bild på fällda brottslingar.
  Har man begått ett brott får man stå för det.
  Däremot är det viktigt att inte publicera namn och bild innan personen blivit fälld för brottet.

 2. john

  Ja, det är rätt. Men i o med att han inte spelar i löven längre så är det inte rätt att ta med en bild med föreningens tröja samt där sponsorer också syns i artikeln. Även om ni påpekar att han inte längre spelar där så blir detta ändå en negativ stämpling av laget, vilket har synts i kommentarer på olika forum. Det hade räckt om ni hade berättat om brottet och tex avslutat hela artikeln med, ”laget han tidigare representerade var Björklöven”. Som rubrik kunde ni ha haft ”Elitidrottsmannen fälld för våldtäkt”. Nu näms löven alldeles för ofta…

 3. Cigge

  Vadå offentlig person! Antar att det är politiskt korrekt! Vit nordbo! Undrar vad som hänt gärningsmannen varit av utländsk härkomst?

 4. medmänniska

  Jag tycker inte att personen skall namnges. Skälet är att ALLA som begår ett brott har nära och kära runt omkring som. Detta far väldigt illa och har det jobbigt. Det räcker med att den ansvarige blir dömd, tycker jag.

 5. Minna Toivanen

  Håller med signatur ”Ancie” : ”Ja,det är definitivt rätt att gå ut med namn och bild på fällda brottslingar.
  Har man begått ett brott får man stå för det.
  Däremot är det viktigt att inte publicera namn och bild innan personen blivit fälld för brottet”.

 6. iWonder

  Om huruvida det är rätt att publicera eller inte kan jag tycka är rätt ointressant. Mannen är dömd, det är en offentlig handling och därmed inte särskilt svårt för intresserade att ta reda på. MEN man ska i så fall vara konsekvent. Publicerar man ibland blir ju orsaken till publiceringsbeslutet oerhört intressant. Varför publicera nu men inte i andra fall?

  I övrigt står VK inför ett vägskäl. Kvalitetsjournalistik a la DN eller tabloidjournalistik av aftonbladettyp. Själv föredrar jag flashback om jag vill gotta ner mig i detaljer. Håll fanan högt i stället!

 7. M-L

  Har under 20 år varit på SARDINIEN , (Italien). Där har de en praxis i Pressen att tala om vad den brottsdömde heter, även på vilken adress den brottsdömde bor.
  Jag tror att det kan vara en mycket stor presumtiv effekt på människor.
  Man GÖR inte saker: ”Det kan ju komma i tidningen och allmänhetens kännedom”. Sedan så är det bara att hoppas att han har en ekonomi så att hon får sitt skadestånd.
  För detta med skadestånd är inget som kommer automatiskt.
  Så Summan som är utdömd för ett straff borde ALDRIG bli publicerade. Brottsoffren kanske aldrig får det . Men allmänheten tror det.

 8. Romeo Patrick

  @ Minna: ”Däremot är det viktigt att inte publicera namn och bild innan personen blivit fälld för brottet”.”

  Det är olagligt.

  För att fortsätta:

  Debatten fortsätter ändlöst. Varför ska svenskar hängas ut och inte invandrare. Nu vet jag inte om invandrare inte hängs ut men nog tycker jag att dom ska det.

  Är man dömd för något så grovt som våldtäkt bör man hängas ut. Samtidigt har jag en lite moralisk dilemma i det hela. Det kan knappast vara roligt för familj när en man hängs ut. Speciellt inte om familjen börjar motta hot och annat.

  Bra gjort iaf! iWonder: FB=Rasism och sex. I ett nötskal

 9. ingemar

  Helt ok att ni publicerar namn och bild om ni är konsekventa.

  T.ex så publicerades inget namn och bild på någon av de i det gäng som drog omkring på Ålidhem och misshandlade människor grovt. Så grovt så att åklagaren sa -Jag har aldrig någonsin sett ett sådant grovt våld så länge jag varit åklagare.

  Men ni känns väldigt inkonsekventa och gör som övriga medier i Sverige idag. Är det vitanordbor gör det inte så mycket men annars..

 10. Leif

  Frågan är varför man inte går ut oftare med namn och bild på brottslingar. Varför inte på affärsmannen som köpte sex t.ex.?

 11. tosjo

  Lite vanskligt att i detta skede publicera bild och namn trots att det finns en fällande dom… men en dom som INTE vunnit laga kraft ännu.

  Den dömde har tre veckor på sig att överklaga och få högre instans att pröva riktigheten i utfärdad dom av Tingsrätten. Den dömde kan bli frikänd men har då redan fått en stämpel på sig som inte så lätt går radera bort, det är inte unikt att Hovrätten ändrar utfärdade domar av Tingsrätt.

  Om domen som det skrivs om idag hade vunnit laga kraft ser jag inget fel med publiceringen…

 12. Tror han blir friad

  Du gjorde helt fel att publicera!

  1. Domen kommer definitvt att överklagas. tingsrätten var ej eniga, här står i stort sett ord mot ord.

  2. Namn publicerades då en av stans större företagare blev dömd för sexköp. Det anser jag har större allmänt intresse. (där gjorde du dock rätt val.) Men du kan inte skryta med att vara konsekvent.

  3. Att personen ska vara en förebild för yngre är väl inget motiv till att publicera?

  4.Hans koppling till västerbotten sträcker sig till att han bodde här i åtta månader. inte ens hans ”hemtidningar” publicerar namn.

  Låt rättssystemet straffa honom

 13. Johnny

  Du har inte tänkt på att domen i princip är värdelös tills den träder i laga kraft? vilket den gör om överklagan inte ansökts inom 3 veckor!

 14. Seira Rasila

  Varför publicerar man bara (oftast) när det gäller utländska namn/utövare och inte ALLA våldtäktsmäns namn och bild???? Helt rätt att publicera om/när domen vunnit laga kraft (inte före), men varför denna orättvisa?

 15. Stefan Lindgren

  ”Men med tanke på den offentlighet en spelare i Björklöven har och allvaret i brottet är publiceringen motiverad.”
  Till ansvarig utgivare
  Citatet ovan är dina ord. Var V.V. En av Björklöven kontrakterad/anställd person vid tillfället? ICKE

  I rest my case. Skämmes ta mig f-n!

 16. Per

  Det är ju ren och skär sensationsjournalistik. Ni går inte ut med namn och bild när en av Umeås mest framgångsrika affärsmän blir tagen på bar gärning under ett sexualbrott. Det skedde också utanför Umeå. Känns betydligt mer relevant då den personen är bra mycket mer offentlig än Ville. Ni hängde inte ut den före detta sportprofilen som gång efter annan torskar för rattfylla. Ni hänger inte heller ut mediaprofiler eller andra brottslingar. Detta är godtyckligt och har ingen som helst koppling till Umeå. Ni försöker enkomt göra detta till en story på Björklövens bekostnad. Pinsamt värre Ingvar!

 17. Lika för alla

  Min åsikt i frågan är att man ska vara konsekvent när man publicerar namn och bild på grova kriminella som dömts och som uppenbarligen är skyldiga. Detta förekommer redan i en lång rad länder (även skandinaviska). Om man så vill kan man erbjuda den dömde att kommentera domen, ex. via ombud, om man vill.Personen i fråga har ju redan själv kränkt någons privatliv genom att begå det grova brottet så kränkningen att allmänheten får reda på det är ju på samma nivå som brottet i sig.Högprofilmål kommer ju givetvis även i framtiden att få större medieexponering men frikännanden ska uppmärksammas med.

 18. Pippi

  Bara för att man är en kändis är man inte en ”offentlig person”. Det är skillnad på om människor med maktpositioner begår allvarliga brott jämfört med om en i verkligheten totalt betydelselös artist eller idrottsman/kvinna gör det. I det senare fallet är det bara fråga om kändisjournalistik, negativ sådan, att publicera. Snuskig tabloidnivå på journalistiken. Men där vill ju VK tydligen medvetet hålla till sedan några år.

 19. Lika för alla

  Komplettering till mitt förra inlägg: Om man konsekvent publicerar namnen( ev. bild) på dömda grova brottslingar – oavsett nationalitet eller härkomst så är det lika för alla. Då försvinner de främlingsfientligas argument att media bara hänger ut svenskar som ”Hagamannen” och ”Englamannen” medan t.ex. ”Smygaren” och ”Svartaxiföraren i Malmö” fortfarande är relativt okända för den breda allmänheten.

 20. Per

  Du nämner Ville som en offentlig person. Killen bodde åtta månader i Umeå och var knappt ordinarie i Björklöven. Jag lovar att i princip ingen i Umeå reagerat på namnet om ni inte snackat om honom som en stjärna. Han huserade i sista backparet och snittade inte ens 10min per match. Jag hoppas du kommer ihåg vart du dragit gränsen för nu förväntar vi oss att se namn och bild på många domar framöver. Bäva månne för folk som på ett eller annat sätt kan kopplas till UIK, Miljöpartiet, ICA Fyrklövern och något kommunalt fastighetsbolag. Finns folk i dessa verksamheter som är betydligt mer kända…

 21. Albin

  Nej det här var riktigt pinsamt VK.Ville V och allmänintresse?
  Drogtesta den hos er som tog det här beslutet.Eller har eran politiskt korrekta panel semester fortfarande.Var är konsekvensen.Er trovärdighet bygger till stor del på den dvs KONSEKVENS.Det går inte att lura oss hur länge som helst.Ingvar Näslund smaka på det här en gång till Ville V och allmänintresse.

 22. Per

  Jag tycker ni kan försöka finna lite nyheter i vad som hände i Löven under den gångna säsongen. Hur man misslyckades behålla elitlicensen och hur den tidigare ledningen med Mattias Lundberg praktiskt sett våldtog föreningen. Här finns frågor som allmänheten vill ha svar på men något säger mig att VK är för fega för att rota i det. Det är enklare att sparka på de som redan ligger.

  Sen är ett tips att du använder en ordbehandlare innan du postar inlägg. Stavfelen och den allmänt dåliga svenskan är inget som en tidnings ansvariga utgivare vill skylta med. Vare sig det är en blogg eller inte. 🙂

 23. Robert

  du har gjort fel. du har publicerat ett namn nu enbart pga att ordet ”löven” kan användas i ingresser, löp osv.

  lika bra att du erkänner…löjeväckande annars.

  men annars rent allmänt…klart att vi läsare gärna ser att grova våldsbrottslingar och sexualförbrytare visas upp med bild…finns folk på både volvo lastvagnar och umeå universitet som gjort sig skyldiga till precis samma brott…

  …men ahaaa…ingvar skulle knappast sälja några tidningar på dessa människor…fast de är de största arbetsgivarna i länet…istället väljer ingvar att peka ut någon vars dom inte har laga kraft..

 24. Petter

  Som så många nämnt tidigare i diskussionen så finns det massor med fall där mycket grovt våld använts men det har varken presenterats namn eller bilder på gärningsmännen. Känns väldigt mycket ”aftonbladetjournalistik” över detta där bild publiceras med en matchtröja, men det är klart att annars hade inte hälften så många läst artikeln eller?

  Nä VK, nu väntar jag mig i fortsättningen att gärningsmän i grova brottsfall som blivit dömda i tingsrätten kommer hängas ut med bild, namn, tidigare och helst nuvarande arbetsgivare. Upp till bevis!

 25. Frida

  Helt rätt gjort tycker jag! Har man blivit dömd med klara bevis så finns ingen anledning att inte publicera. Och det gäller alla brott anser jag!

 26. Tina

  Ingvar, Du skriver (med tanke på den offentlighet en spelare i Björklöven har och allvaret i brottet är publiceringen motiverad) Han spelar inte i Björklöven, domen är inte från hovrätten utan tingsrätten. Hur vrider ni tillbaks klockan om han där blir friad? Ni skriver allt mer i VK i enhet med denna artikel, DVS. Pang på, sedan tar ni inte konsekvenserna för de fel ni skriver i tidningen, tidningens trovärdighet är riktigt låg nu.

 27. Mr A

  VK publicerar för tidigt. Om hovrätten ändrar tingsrättens beslut vid eventuell överklagan kan inte VK reparera skadan. Visst är Vikeväinen fälld, men det svenska rättssystemet har flera instanser, allt för rättsäkerhetens skull. Om domslutet hävs är han oskyldig. Därför bör alla media lugna sig med publiceringar av detta slag. Tänk ett steg längre nästa gång, VK.

 28. Anders

  Du som ansvarig utgivare frågar om det är rätt eller fel? Skrämmande.

  Om han är oskyldig då? Finns de som sitter inne och har suttit inne många år som visats sig vara oskyldiga.

  Först ska ni välja vilka ni ska hänga ut och sedan kan vi aldrig veta säkert oavsett dom. Osmakligt av er är bara förnamnet men med tanke på vad ni tillåter av bloggare här så förvånar det inte mig det minsta.

 29. Mr B

  Det går inte att försvara VV’s handling. Men, det finns flera exempel på ”Umeåprofiler” betydligt mer kända än VV som INTE hängts ut för grova brott. Då skall vi komma ihåg att det i det här fallet rör en spelare som knappt var ordinarie i löven, bodde i umeå i bara ett par månader, som har flyttat och begått sitt brott i en annan län. Han är varken lövenspelare, umeåbo eller västerbottning, och var det inte heller när brottet begicks. Vk hade aldrig publicerat om det varit teg eller uik. Men att få sätta ”löven” i rubriken lockar. Gärna med bild på loggan inkl sponsorer.

 30. Per

  Locket på nu eller kommer en replik från dig Ingvar? Du bad om folks åsikter och just nu verkar detta vara den mest kommenterade bloggen på VK. Ser fram emot att se hur du bemöter kritiken.

 31. arne

  Till Per!

  Om det nu kommer en replik så kommer det nåt i stil med.

  -Vi gör individuella bedömningar från fall till fall om vi ska gå ut med namn och bild. Bla bla bla..

  På ren svenska, det är lite godtyckligt och har de rätt etnicitet så kan vi ge ut namn och bild!

  Tycker att det här bara förstärker bilden av att men ger inte ut namn och bild om det är en utomnordisk gärningsman.

  Sen att man drar Björklöven i smutsen tror jag inte på alls. Sponsorer och vanligt folk kan nog se att han har något att göra med Löven i dagsläget.

 32. MonaLisa

  Jag tänkte bara informera om att i andra länder, exempelvis Storbrittanien, skrives alltid namn på även misstänkta.Undantaget är om personen är underårig och har begärt att inte få sitt namn utlämnat (lagrätt).
  Sverige har kanske varit lite för fega att göra detta, men dock bör man avvakta tills dess att personen är dömd och så att säja bevisligen skyldig.

 33. Erika

  Jag tycker ni gör helt rätt! Är någon dömd så blir det offentligt och du kan läsa det ändå fast de inte står på just Vk.

  Jag kan inte förstå hur man kan försvara en så hemsk handling som han utförde. Om de är någon som ska skämmas så är de ju Ville.

  Supportrar kan ju skriva och bojkotta hur mycket dom vill men det står ju ”som förra säsongen spelade i Björklöven”, de är ju bara fakta. De ha ju inget med det nuvarande laget att göra. Han blev ju heller inte dömd av Umeås tingsrätt, utan Haparandas.

 34. Britt

  Givtvis ska namn och bild visar….på alla som gör sådana handlingar!!

  Glömmer man inte bort kvinnan som blev utsatt för detta. Nästa gång kanske det händer någon nära en själv……

  Han gjorde sitt val. Dåligt sådant! Skändade en kvinna och drog in Lövens alldelens själv skyll inte VK för det…..Eget ansvar.

 35. Kalle

  Tycker också att det är rätt att visa bilder på dömda offentliga personer, men vart går gränsen för att vara så kallad ”Umeå kändis”.
  Dessutom tycker jag denna diskussion handlar om varför inte Umeås mest framgångsrika affärsman inte blev publicerad???? Vad är skillnaden? Man kan ju tro att Kända (rika)dömda personer kanske har stort inflytande på VK…

 36. mirja

  Håller med tidigare inlägg; det vore intressant att veta resonemanget när vk valde att inte publicera namn och bild på den kände umeåföretagaren som dömdes för sexköp? På vilket sätt var det annorlunda? Visst, straffskalan för våldtäkt är högre. Men, å andra sidan är anknytningen till Umeå betydligt starkare. Det är betydelsefullt på ett helt annat sätt för umeåborna, som då kan ta ställning till om man vill befatta sig med denna mans affärsverksamhet. Om anledningen var hänsyn till familj så har ju även Vikeväinen anhöriga. Kan inte VK bringa klarhet i detta?

 37. Mats

  HELT FEL. Han kan stämma er för ni publicerade innan domen vunnit laga kraft. Jag tycker det är fel, fel mot alla, anhöriga osv. Bevisen verkar inte heller vara så övertygande, ord mot ord. Jag är nästan säker på att han blir fri och vad gör ni då? hur ska ni fixa det?

 38. Jonas

  Ja det är rätt. Det finns ingen som helst orsak att skydda den typen av brottslingar. Men publicering ska givetvis ske efter fällande dom.

 39. Villy Hansen

  Vad som är rätt eller fel är alltid svårt att svara på. Det beror på vilken etisk grund man står på, i fall man rättsetiker, dygdetiker etc. eller annat slag av konsekvensialistisk etik. Men i detta fall kan det finnas ett enda skäl förutom andra möjliga skäl till publicering och det är att; om inte namnet publiceras kan ”alla” spelarna i Björklöven råka ut för att misstänkas. I förhållande till detta kan man ställa ”den kände Umeåföretagare som dömdes för sexköp”. Kontentan blir att om rätt eller fel beror på den etik man grundar sin ståndpunkt på. Man behöver därför tala om varför.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.