Spiric försökte stoppa uttalande

VK-reportern Owe Fredrikssons nyhet om att Balticgruppens ägare Krister Olsson hotar att dra sig ur
satsningar i Umeå efter att vänstern fått större inflytande i Umeå är en av årets hetaste lokala politiska nyheter.

Olsson säger om vänstern:
– De har varit emot nästan allt som Balticgruppen föreslagit och det är inget arbetsklimat som jag är beredd att acceptera, säger Olsson till VK.
Tamara Spiric, vänsterns gruppledare, svarar:
– Han väljer att bespotta demokratin bara för att han är så snuskigt rik.

På vk.se drog frågan genast i gång en massiv debatt och Umeborna är inte heller överens.
Antingen håller man på Olsson eller på Spiric.
Mot bakgrund av dessa båda uttalanden blir utvecklingen i Umeå de närmsta fyra åren extra intressant att följa.
Näringslivet behöver politikerna. Politikerna behöver näringslivet och just nu står Balticgruppen och vänstern flera mil från varandra. 
Om och vilka effekter det får för Umeås utveckling kommer VK självklart fortsätta att berätta om.

Sedan är det pinsamt att blivande kommunalrådet Tamara Spiric är så oinformerad.
På Facebook skriver hon att Krister Olsson äger Västerbottens Kuriren.
“Han brer ut sig om hur hemska (V) i är, detta i hans eget ägda tidning förståss utan att vi fått bemöta kritiken. JA, den som äger den bestämmer.”

Jag har svårt att tro att kommunalrådet Spiric är så okunnig som hon skriver.
Men om så är fallet är det värre.
Om ett blivande kommunalråd i Umeå inte har en aning om vilka som står bakom Umeås och Norrlands största dagstidning så blir jag orolig.
Fakta är att sedan 1978 ägs VK av stiftelsen VK Press, där har Krister Olsson inget inflytande alls. Stiftelsens huvudsyfte är att ge ut VK.
Samtidigt antyder hon att VK:s redaktion låter sig påverkas av Balticgruppen och Krister Olsson.

Tror Spiric verkligen att det är så vi bedriver journalistik? Att det är så vi bygger upp vår trovärdighet?
Nej, Tamara Spiric. Så fungerar det inte.
Det är inte heller möjligt för det blivande kommunalrådet att styra vad som ska publiceras.
Under en intervju i går med VK:s reporter Anders Brodin sa Spiric följande apropå Krister Olssons uttalanden i VK:
“Jag tycker det är osmakligt att han väljer att bespotta demokratin bara för att han är så snuskigt rik”.
Ett uttalande hon senare vägrade stå för.
Upprepade gånger under fredagen krävde det blivande kommunalrådet att VK skulle ändra och mildra uttalandet.
Självfallet gör vi inte det. Varför ska vi undanhålla VK:s läsare denna information?
Spirics agerande är allvarligt. Hon försöker pressa vår redaktion att agera så det passar henne.
Är det värdigt ett blivande kommunalråd?
Vi vet vad hon sagt till oss och det är vår skyldighet att publicera det.
Det Tamara Spiric håller på med är snarare en skymf mot VK:s journalister och det arbete vi bedriver.
VK:s redaktion agerar helt självständigt. Vi tar våra egna beslut och följer vår egna agenda.
Tror Spiric något annat är hon välkommen hit på ett besök.

—-
Vk.se når nya höjder.
I torsdags sattes nytt rekord med 158 045 besök. Det är en fantastisk siffra.
Men trots snöoväder och andra viktiga nyheter var det en liten talgoxe som toppade statistiken.
Nästan 14 000 klickade in på artikeln om fågeln som fastnat i ett galler.
Ewa Wilhelmsson och hennes son var snabba med mobilkameran och fångade talgoxen på bild och skickade den till VK
och vårt nummer 72090.

 

31 kommentarer

 1. Ratzz

  Dags för bruden o lämna över till nån kompetent, eller är det så här vänsterfolket vill att deras politiker ska jobba. Lögner, slagord och misstänkliggörande….

 2. Micke

  Bra att ni publicerar kommentaren oredigerad. Den är ju klockren! Och helt riktigt av Tamara att ryta till mot Krister som försöker använda sina pengar för att utöva utpressning mot våra folkvalda politiker. Hoppas hon vågar stå för sina uttalanden i framtiden.

 3. Johan

  Ni kanske inte är styrda av Olsson men det ändrar inte det faktum att ni bedriver oseriös journalistik. ”Antingen står man på Spiric sida eller på Olssons sida”. Den polariseringen har ju självklart varit ert mål att piska fram. Allt enligt medialogiken. Jag tycker att Umeås dagstidningar håller en fantastiskt låg kvalitet och att er läggning för skandaler är pinsam. Ni väljer att fokusera på ord som kommit fram i affekt istället för att diskutera sakfrågan: en enskild affärsman har inte bara åsikter om politik utan hotar med kapitalflykt om han inte får sin vilja igenom. Va inte så självgod

 4. Björn

  Helt sanslös historia, har läst texten 2 gånger nu och tror inte att det är möjligt att hon har fått nästan 2 000 personröster. Vill verkligen mer än var tionde umebo leva i en kommuniststat där politiker (fortfarande, uppenbarligen) tänker ta kontroll över nyhetsorganen och anpassa rapporteringen efter eget huvud?

  Södra Sverige har bruna löss, norra har roströda – dags att börja bekämpa dem medan tid fortfarande finns.

 5. Otto

  ”Spirics agerande är allvarligt. Hon försöker pressa vår redaktion att agera så det passar henne.”

  Än sen då?? Ett helt naturligt ryggmärgsbetéende av en kommunist som enbart accepterar stats- och partistyrda medier så att de stora ledarna skall återges i ett för folket positivt sken. I alla lägen.

  Vad som bekymrar mig mest är hur folk år 2010 fortfarande kan rösta på såna fossiler.

 6. Urban Zingmark

  Ingvar Näslund underkänner kritiken mot VK och Balticgruppen. Han beskyller Spiric för okunskap.
  Vilken kunskap har Näslund om läsarnas och umebornas attityder och kunskaper om intressegemenskapen mellan Balticgruppen och VK-sfären? Nu får VK skörda frukterna av valda förändringar som mött kritik. En kritik om otillbörlig sammanblandning som både VK-sfären och Balticgruppen tillbakavisat. Näslunds uppenbara svårigheter att reda upp den uppkomna konflikten är väntade. Det finns inga utsikter att uppnå trovärdighet så länge VK+Baltic tror att man kan snacka sig ur fundamental felsyn och felslut!

 7. Björn

  Varför försöker Herr Näslund mörka hur tätt sammanflätade Balticgruppen och VK de facto är? Det må vara så att Balticgruppen inte äger VK, men det nära samarbetet ger tillräcklig anledning till oro över eventuella jävssituationer. Herr Näslunds absurda brösttoner här ovan är ett obehagligt tecken att Tamara Spiric faktiskt är någonting på spåren. Ett sådant hysterisk tonläge brukar inte förekomma utan anledning. Journalistiken ska inte gå näringslivets ärenden, lika lite som man ska gå politikens. Skärpning, VK.

 8. Petter

  Och vad vet Herr Björn om detta? Vet han nå´t mer än vad vi andra dödliga vet? Eller är det som det mesta, bara antaganden, nej upp till bevis Herr Björn och tala ur skägget om du har på fötter annars må du tiga..

 9. rs

  Nyheten om fågeln är välklickad bara för att den har blivit länkad till ett annat forum där man lägger upp ”Lokala nyheter” bara för att de är så sanslöst meningslösa!
  Inte för att den har ett högt nyhetsvärde.

  Ledsen om jag förstört er bild om att det var en intressant händelse 😀

 10. Stefan

  Näslund kanske till viss del har rätt i det han skriver, men sättet han formulerar sig på är inte bra. Näslund skulle vinna på en mjukare framtoning, detta är inte första gången han framstår som både dryg och onödigt bufflig i sin spalt. Som ansvarig utgivare borde han vara ett föredöme men är dessvärre snarare ett avskräckande exempel.

 11. Daniel

  Jag tycker VK borde skärpa sig en aning och sluta bedriva politik på nyhetsplats. Det är uppenbart att Spirics kritik av VK och en generell kritik som funnits under ytan inom den allmänna politiken ett långt tag bär substans. Annars skulle inte VK slå ifrån sig på detta otroligt flagrant genomskinliga sätt! Ni har en uppförsbacke att ta i tur med VK.

 12. Ante

  Varför skulle hon höra av sig om hon inte hade blivit felciterad. Tittar man på resen av hennes uttalanden i denna fråga i SVT, TV4, P4 och Folkbladet är de mycket mer sansade än det ni påstår att hon har sagt i VK. Det är uppenbart att ni har dragit på grovheten i hennes uttalande för måla upp en bild av henne som passar VK bättre. Men det är väl så VK funkar i sin hetsjakt.

 13. Turre

  Bra att ni på VK skriver vad Spiric säger – utan omskrivningar. Även om hon inte gillar vad Kriser Olsson tycker och vad VK skriver om så måste hon kunna acceptera det!

 14. Mattias

  Tragiskt!
  Att försöka ge sken av att VK gör något slags journalistiskt arbete är bara löjligt då alla som då och då läser tidningen vet att den endast består av TT-notiser, regelrätt reklam för olika företagare eller politiker som valt att uttala sig till dess reportrar, eller innehållslösa artiklar om vädret.

  När det gäller självständigheten så tyder ledarskribentens stora behov av att hävda sig snarare på att det ligger mer sanning i Spirics uttalande än vad som först är uppenbart.

  VK är en liten ynka lokaltidning utan riktig journalistik, och Umeå är en småstad med politiker vi förtjänar.

 15. jan

  Men erkänn istället att det var dåligt av VK att inte låta V komma till tals i artikeln. Det i kombination med ert miljardsamarbete med Balticgruppen (se länk nedan) gör ju att ni framstår som Krister Olssons nickedockor oavsett vad du sen skriver i din spalt.

  Varför finns inte hela lördagens dagens artikel på nätet förresten? Eller har jag missat nått?

 16. Anna

  Det här var droppen. Nu slutar jag prenumerera. Jag vill inte lägga ett öre till på en tidning som kallar sig oberoende, som så oförblommerat och okritiskt står på maktens, dvs de rikas, sida. Och som visar ett så genomskinligt och illa dolt förakt för en av våra folkvalda politiker.

 17. Rikard

  En fråga till Ingvar Näslund varför fick inte Tamara Spiric komma med en replik tillsammans med artikel om Krister Olsson måste ju vara en självklarhet om man ska kalla sej en seriös tidning tycker att vk börjar likna en skvallertidning mer & mer

 18. Pelle

  Vad många fokuserar på helt fel saker ibland. Tamara är inget annat än en politiker som försöker att använda sin folkligt valda makt att försöka få VK att ändra i det hon faktiskt har sagt. Tycker det är otroligt synd att man idagens Sverige inte kan se skillanden på en riktig kommunist eller en som seglar under falskt flagg, som faktiskt Tamara visar sig göra. Det finns inget Vänsterparti utan enbart rena kommunister oavsett vad de vill kalla sig. Tamara har klart och tydligt visat detta med sitt agerande och uttalande. Hoppas alla som röstat på henna är nöjda med en bakåtsträvande kommunist.

 19. Maya

  Vad är VKs agenda?
  Efter att ha följt Vkblogg och politiska artiklar i VK
  så undrar man, Vad är VKs agenda?
  Den är def. inte objektiv!
  Den uppmanar och förstärker konflikt, polarisering!
  Det är en tydlig agenda VK har, som är allt annat än objektivitet.
  Enfaldigt nog trodde man på neutralitet, inte köpta redaktörer och redaktioner hos pressen, nu vet vi alla svaret.
  Tack Näslund för att komma ut så tydligt!

 20. Arbetare

  Vart är VK på väg?
  Vad är Näslunds avsikter?
  Håll tidningen ren!
  Var är styrelsen? Vad gör VKs styrelsen nu?

 21. Pelle

  Kör hårt Ingvar N. Låt inte några småaktiva tråkmånsar förta att du som ansvarig utgivare vågar ta ställning i sakfrågor samt agera kritiskt då våra politiker verkligen gör signifikanta tavlor.

  Tycker verkligen att du gjort rätt i att gå ut med sanningen på ett osminkatt sätt. Det Patrik K gör på ett raljerande sätt i sporten gör du på ett sanningsenligt sätt i verkligheten. Få in mer av denna osmikade kritiska journalistik i VK så kommer ni att bli en av landets bästa tidningar.

  Keep up the good work och vakna upp alla grummelögda umebor.

 22. Håkan

  Mest förvånad blir man att en ansvarig utgivare törs skriva någonting negativt om en uppkomling från Bosnien.

 23. Anna

  Någon skriver här att Olsson får göra vad han vill med sina pengar och javisst det får han. Felet är att han har för mycket pengar och att det är för låga skatter. Några av miljonerna borde ligga i kommunens kassakista så att de folkvalda fick bestämma över vårt gemensamma rum: utemiljön, badhus, byggnationer vid älven osv. Som det nu är, så är det penningen och endast penningen som bestämmer var skåpet ska stå, inte umeborna själva.

 24. corr

  Intressant att Anna anser att ett av världens absolut högsta skattetryck inte är högt nog. Man får förmoda att hon inte är skattebetalare själv.

  Annars är det mest pinsamt för Umeå att ett odemokratiskt parti fått en så framskriden position i kommunen. Precis hur odemokratiskt parti det är blir vi direkt förvissade om när deras företrädare försöker sätta munkavle på pressen. PRAVDA.

  Kör på VK. Jag får väl börja prenumerera igen.

 25. Anna

  Jodå, nog är Anna skattebetalare och kan gärna tänka sig att betala mer, om man får en bra välfärd för pengarna, dvs bra sjukförsäkring, skolor, vård, kultur, infrastruktur osv

  Men, en viktig fråga: vem bestämmer över vårt offentliga rum, den som har mycket pengar eller folket, genom sina valda politiker?

 26. Guilermo

  Men varför publicerar ni inte intervjun med Tamara på nätet? Det får er ju bara att framstå som partiska när ni bara kör det där citatet, (för visst var det väl en längre artikel i tidningen?) Förstår du inte det?

 27. Lennart

  Du kallar Tamara Spiric ”blivande kommunalråd” fem gånger och ”kommunalråd” en gång. Du gör det med en bufflig, politisk jargong… det är en förlöjligande härskarteknik, tycker jag.

  Om det nu är så att Spiric inte kan VK:s organisation, är det inte hennes problem. Det är VK:s informationsproblem.

  För övrigt får man 15.800 träffar om man googlar på ”snuskigt rik”, det är kort sagt modernt språkbruk i stil med ”hemskt vacker” och ”äckligt disciplinerad”. Om inte ”snuskigt många”, så tycker jag mig varje dag se ”många” fel i VK, fel som skulle gjort tidningen bättre om de rättats i tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.