Ansvaret för Umeås framtid

Vilket ansvar har VK för Umeås framtid?

Vilken ÄR Umeås framtid?

Frågorna aktualiseras inte minst just nu i debatten (eller bristen på den) runt satsningarna på ett Kulturens Hus.

 

På VK:s kultursida har Anders E Björkman gett sin syn.

Men kommunalrådet Lennart Holmlund (S) ondgör sig över att VK upplåter plats för honom.

 

Kommunalrådet går så långt att han hävdar att jag som ansvarig utgivare borde stoppa publiceringen av Björkmans debattartikel på grund av att den, enligt Holmlund, innehåller sakfel.

 

Jag blir bekymrad när jag hör den typen av argument.

 

Är det något vi behöver är det mer debatt, mer av ett öppet samtal, mer av åsikter som möts. Umeå har mängder av spännande och svåra framtidsfrågor att fundera kring.

En av dessa är Kulturens Hus.

Men det finns många fler.

Skolorna. Äldrevården. Näringslivsklimatet. Nya bostadsområden. Segrationen. Trafiken.

Bara för att nämna något.

 

VK:s politiske chefredaktör Ola Nordebo pekar i fredagens VK på vikten av att leva som vi lär. Nordebo skriver:

 

Inför kulturhuvudstadsåret 2014, med öppen källkod som ett bärande tema, har Umeå ett ansvar att klara av projekt under bevarande av demokratisk öppenhet och transparens. Men koden i Umeå ligger, kanske av gammal vana, ofta dold.?

Alla har vi ett ansvar för vår gemensamma framtid.

 

VK vill ta sitt ansvar, genom att låta debatten flöda, hitta nya infallsvinklar, lyfta fram viktiga frågor, göra granskningar och, inte minst, se till att många röster får plats, inte bara de som sitter på makten.

Frågan om Umeås framtid har ingen början, inget slut. Den ska ständigt föras.

Och det görs bäst med så stor öppenhet som möjligt.

 

Till sist: Lite sol, lite värme. Mer behövs inte för att få oss på gott humör. Våren är äntligen här.

3 kommentarer

 1. Per Hansson

  Bäste chefredaktör,

  Hade jag varit i dina kläder hade jag satt en eller ett par av VK:s journalister på att göra research kring:

  1) vad gäller egentligen för maktens män (och kvinnor) – hur mycket skrämselpropagande får de ägna sig åt i en demokrati med yttrande- och meddelarfrihet inskriven i sin grundlag.

  2) hur många umebor som deltar i samhällsdebatten har fått utstå Lennart Holmlunds offentliga attacker? Det som skett i det fördolda lär inte ens VK få reda på.

  3) vilken effekt kan detta ha fått på debattklimatet?

  Lycka till!
  Per Hansson (c)

 2. Ulf Lindberg

  Jag trodde att han hade avgått? Skulle han inte göra det när vi fick en partiledare vars efternamn börjar med J?

  Jag är så trött på dum-makt-väldet inom den sociala demokratin, och jag är så glad över att den nye partiledaren hyllar ”social demokrati” som bärande ideologisk idé. Det kanske kommer att innebära att Umeå centrum får ett ungdomens hus istället för bad/kultur/trams-hus. Och låt ungdomarna bestämma vad det ska stå för – det är SOCIAL DEMOKRATI.

  Som tur är så riskerar man bara sin heder med att säga sin mening i Umeå. Några mil härifrån (i norra Afrika) riskerar man livet (jag bor tillfälligtvis i södra Italien).

 3. bo zolland

  Ja vad ska man säga..Kommunalrådet tror visst han fått ämbetet av gud av agerandet att döma. Han är helt säkert en bra människa, men på fel plats. Umeå försöker med all rätt vara en dynamsik och växande stad med höga ambitioner. Ska vi då ha en extremt ”bonnig” kommunalledning, som egentligen i smyg ogillar akademiker och andra som inte hyllar Löven, täftelogen och andra ”folkliga” kulturyttringar. Tänk på att universitetet är en drivande motor i denna stad, och Umeå skulle förtjäna en smart, högutbildad, modern och lyhörd ledning i kommunal och landstingshusen. Grejen är att alla som skulle passa in, inte är intresserade av att jobba med politik, kvar har vi dom som fick smak på det livet redan på bombersvik, och klamrar sig kvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.