Därför publicerar VK inte namnet

VK har valt att inte publicera namnet på den politker som avslöjats för att ha kört bil berusad.
Enligt polisen hade mannen 0,6 promille alkohol i blodet och dömdes att betala 27 000 kronor i böter.
Flera personer ställer frågan varför VK inte publicerar politikerns namn.
När den här typen av händelser dyker upp är grundfrågan som ansvarig utgivare hurvida det finns ett oavvisligt allmänintresse att publicera namnet och vilka effekter en publicering kan få.
Det som hänt är allvarligt och politikern måste självfallet ta konsekvenserna av sitt handlande. Men att politikern kört rattfull leder inte per automatik till en namnpublicering.
I detta fallet rör det som om ett politiskt uppdrag en liten kommun. I sitt nämndearbete har politikern inte handlagt alkoholfrågor. Arvodet för hans uppdrag har varit 2 000  kronor per månad, långt ifrån något heltidsarvode.
Andra faktorer som alltid är viktiga att ta hänsyn till är personens familjeförhållanden. Finns barn i personens närhet som kan lida skada av en publicering?
I en liten kommun är den här typen av frågeställningar extra viktiga att ta hänsyn till. Det är inte som i en storstad, där man är en i mängden.
Skadorna av en namnpublicering kan bli det hårdaste straffet.VK:s stora genomslag kräver därför en ansvarsfull hållning.
Publiceringar av den här typen måste ske med försiktighet. Omgivningens nyfikenhet är inget vägande skäl för namnpublicering.
Beroende på hur ärendet utvecklas kan namnpublicering bli aktuell i ett senare skede, exempelvis om han själv väljer att berätta.
 

9 kommentarer

 1. Erika Häggblad

  Hedrande av VK. Att sätta vad som hänt i perspektiv är viktigt. Inte alla journalister och chefsredaktörer som haft detta i minnet vid publicering av namn. Bakom rubrikerna finns människor som far nog illa iallafall…tro mig, jag vet.

 2. Hmmm!

  Varför publicerar ni inte vilket parti han hör till då? Det känns som en viktigt detalj även om ni inte vill ge ut namnet. Annars hade ni bara kunnat skriva ”person blev av med uppdrag efter rattfylla”, inte mycke nyhetsvärde i det, precis som artikeln är formulerad nu! För att folk ska kunna granska de partier de röstar på bör folket iaf få veta vilket parti det rör sig om. Partiprogram och löften är en sak, agerande i praktiken en annan. Kan man inte som offentlig person stå för det man gjort så bör iaf partiet man tillhör få göra det…offentligt! Tyvärr skulle jag gissa att det rör sig om en allians-anhängare. Jag säger tyvärr eftersom jag tycker mig se en högervridning i VKs nyhetsrapportering. Får se om det här blir publicerat…

 3. Carina

  Jag håller inte med den bedömning som gjorts. Både namn, bild på fru och barn, huset och annan ytterst privat information publicerades ju om Haga-mannen och jag kan inte se hur denna persons identitet och integritet kan vara viktigare att skydda. Inte heller kan jag se att allmänintresset är lägre. personen är en politiker, vald av folket och därför har allmänheten ett intresse av att få veta. I vart fall skulle partinamnet kunna publiceras då de borde kunna stå för att en av deras invalda gjort något som är fel i både lagens och allmänhetes ögon.

 4. Andreas

  Jag tycker att det är en samhällstjänst att avslöja oansvarigt beteende hos offentliga personer så att väljare får bättre underlag inför nästa val av representanter. Om inte detta sker finns risk att rykten skadar oskyldiga, framförallt eftersom gemene man sällan bemödar sig ta reda på fakta själv i offentlig dokumentation utan tyvärr (omedvetet?) kan låta rykten påverka.

  Att bara skriva rubriker kan underblåsa ryktesspridning, vad ger detta för nytta och heder?

 5. LeBe

  Det skulle möjligen ha hedrat VK om man varit konsekvent i sina bedömningar men när man lämnar ut namnet på socialdemokratiska politiker som beter sig klandervärt är det konstigt att man inte gör detsamma när andra partiers representanter gör likaledes.

 6. tommy

  Det är väl ändå struntprat!VK publicerar namn då dom tycker det passar.Ett exempel är den kvinna(initialer R B) vilken figurerat i ”tvivelaktiga”affärer och vk ”hängt ut”vid ett flertal tillfällen.Hon är även mor till barn om jag inte är felunderrättad.Det hon gjort är ju ”bara”ekonomisk brott”i ett mindre format.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.