Hårdare granskning av kungen

Är det rätt av media att granska kungen? Eller ska vi låta statschefen vara i fred? Är det Hans Majestäts ensak om det skulle vara så att han gick på sexklubbar runtom i världen och kopplas till kriminella kretsar?
Självfallet ska vi granska vår monark. Gärna oftare och mer kritiskt. Den ytterst hovsamma och överdrivet vördnadsfulla bevakning som kungahuset fått genom åren är otidsenlig.
Själv uppskattar jag monarkin, med alla dess fel och brister. Men jag har väldigt svårt för den överdrivet höviska hållningen.
Lyckligtvis fick vi i tisdags för första gången på länge läsa och se en bra intervju med kungen. TT:s reporter Tomas Bengtsson ställde relevanta frågor till en till synes nervös och orolig svensk konung. Intervjun var proffsigt genomförd, utan fjäskande och mil från det tassande som exempelvis Sveriges Television stått och står för. Årligen har de följt kungahuset jorden runt utan att ställa en enda kritisk fråga. Det är inte trovärdigt. Och inte heller särskilt intressant.
Jag är därför glad att media intar en mer granskande hållning till kungahuset.
Men det finns en gräns som inte får passeras. En gräns bortom vilken allmänheten uppfattar bevakningen som alltför närgången och ihärdig. När det så kallade drevet börjar gå.
Vi är nära den gränsen nu.
Det är i mediedrevet risken finns för att såväl privata och som alltför intima uppgifter publiceras. Då är det varje ansvarig utgivare skyldighet att inte dras med, att ta ett steg tillbaka, ta sitt ansvar och fundera en extra gång kring publiceringen.
En alltför påträngande bevakning riskerar att flytta fokus från sakfrågan till media själv och dess behandling av statschefen.
Det vore olyckligt.
För aven om kungen nu vill att vi vänder blad är granskningen av kungahuset viktig, inte minst för dess egen trovärdighet.
Det är nödvändigt att reda ut Anders Lettröms, kungens nära vän, härröre med svensk maffia. Att maffian befinner sig så nära statschefen ställer allt på ända.Därför bör den intensiva granskningen fortsätta. Om än på ett balanserat och nyanserat sätt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.