Mörkret får aldrig segra

Denna vackra, ljusa, men stundtals också riktigt mörka sommar, lider mot sitt slut.
Aldrig har en sommar varit så vacker och samtidigt så hemsk.
De fina stunderna med sol och bad, ljusa natter och vänner förmörkades brutalt av händelsen i Norge den 22 juli.
77 mördade. De flesta unga med hela livet framför sig. Alla oskyldiga.
Spaltmil har skrivits om massakern, men fortfarande är det som har hänt obegripligt. Frågan är om vi någonsin kommer förstå. Om vi kan förstå.

Terrordådet, det besinningslösa dödandet, den vidriga människobild som Anders Behring Brevik står för, kommer alltid att förknippas med sommaren 2011, den 22 juli. Vi ska aldrig glömma det som hänt men med alla medel bekämpa det han står för.
För oss här på VK drabbades vi även av stor sorg när vi mitt i sommaren nåddes av beskedet att vår kära medarbetare, reportern Karin Hörnfeldt, gått bort, endast 42 år gammal.
De mörka och tråkiga händelserna under sommaren har gett oss alla en påminnelse om livets bräcklighet, om hur viktigt det är att ta vara på de ljusa stunderna och varandra.

Jag tänker även på mordet på den sjuårige pojken på Tomtebo, som berörde många Umeåbor. Pappan sitter nu häktad.
Samma känsla infann sig i VK-reportaget om de fyra barnen som under många år levde i misär. De sov på smutsiga madrasser, hungriga och trötta. Här, mitt i Umeå, mitt i välfärden och den vackra sommaren.
Att vi i medierna lyfter fram detta är viktigt. För även om sommaren på ytan ser ut att vara vacker med blå himmel och solsken, finns det också en annan bild som är angelägen att berätta.

Lyckligtvis vi har även haft flera ljusa och positiva nyheter.
Som VK-läsare kunde du den 5 juli, först av alla, läsa att Ikea planerar en satsning i Umeå. En viktig och efterlängtad nyhet.
Våra sommarpatruller har hela sommaren besökt fantastiska människor och platser, hela vägen från fjällen ned till havet.
Ett extra fint sommarminne är också reportaget om Manal och hennes barn som efter fem svåra år äntligen fick besked om att de får stanna i Sverige och Ersboda.
Listan på positiva ögonblick kan göras lång.

Vi måste minnas dessa, de glädjefyllda händelserna, som finns sida vid sida med de mörka.
Det är dessa som tar oss framåt, som ger oss energi att gå vidare.
Låt oss nu hoppas att vi får en bra fortsättning på året.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.