Ryktesspridning efter ett grovt brott

Natten mellan måndag och tisdag: en 27-årig man hugger ihjäl en 50-årig kvinna med kniv.

Brottsplatsen: en villa på Teg.

Mordet skedde bara en dryg månad efter dådet på Tomtebo, då en sjuårig pojke dödades av sin pappa.

Sammantaget två personer brutalt dödade i Umeå på en sommar. I Västerbotten, med landets lägsta brottslighet, är det mycket ovanligt. När det händer blir intresset från allmänheten desto större.

Därför är det motiverat och självklart att VK haft en omfattande bevakning. 

Men riktigt alla är inte nöjda med vår journalistik kring morden.

Enkelt uttryckt kan man dela upp kritikerna i två läger.

1)     1) De som anser att vi bör skriva mer och utförligare och berätta mer detaljer.

2)      2) De som anser att vi bara ska rapportera det som polisen går ut med. Om ens det.

Båda lägren tycker att VK gör fel, att vi antingen fegar ur eller frossar i elände.

Ingendera har rätt, menar jag.

De som vill ha mer detaljer jämför med den information på nätet som exempelvis finns på sajten Flashback. Där formligen väller ut rykten och personuppgifter. Men uppgifter på Flashback är inget VK använder sig av som förstahandsinformation. Uppgifterna är sällan tillförlitliga. När Flashback är som sämst är det en sophög av osanningar. När den är som bäst finns där snabb och saklig information. Tyvärr är det svårt att som läsare skilja sanningen från lögnen. I samband med mordet på Teg blev detta mycket tydligt. Ryktena har tagit enorma proportioner. VK tar ett helt annat ansvar. Vi utgår från fakta, inte rykten och hörsägen.

De kritiker som anser att vi skriver för mycket menar att kriminaljournalistik mer eller mindre saknar nyhetsvärde och ska bort från tidningen och vk.se, att vi vältrar oss i andras olycka och istället ska nöja oss med det polisen går ut med.

Men jag vet att vi skulle göra många läsare besvikna om vi skulle nöja oss med informationen från polisen. Att skriva om mord är inte sensationslystet. Mord och dråp är några av de grövsta brott man kan begå. Det drabbar ofta många, långt fler än de närmast anhöriga. Det slår sönder villaidyller och de boende förlorar en del av sin trygghet.

Därför är det viktigt att noga rapportera och skriva om sådana brott. Precis som det är viktigt att skriva om fotbollsmatcher, politik, föreningsaktiviteter och annat som äger rum i ett samhälle. Detaljer är viktiga för att ge läsarna en chans att bilda sig en egen uppfattning, för att förstå och i någon mån göra det begripligt. Men som alltid måste fakta publiceras med varsamhet och eftertanke.

Vi berättade tämligen utförligt om den 27-åring som misstänks för mordet på Teg, men avstod samtidigt från vissa, allt för närgångna uppgifter, för att inte skada hans närmaste anhöriga. Samma sak gäller mordoffret.

Det är alltid en balansgång mellan att publicera och inte publicera det vi vet. VK:s linje är att berätta så mycket som möjligt så länge det är relevant för brottet och inte drabbar tredje person.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.