Framtidsresan

I dag flyttar VK:s redaktion in i nya lokaler
i VK-huset på Västerslätt i Umeå.
Ett år i kappsäck är över. Vilket år sen! När det började hade vi ingen aning om den stundande arabiska våren, då var surfplattan en udda pryl, Usama bin Ladin levde och Erik Saade var inte så POPULAR.
Ett år, en evighet.

Under kappsäcks­året har vi
i VK-huset jobbat febrilt med att ställa om från ett traditionellt tidnings­företag till att lägga ut riktningen mot ett modernt lokalt multimedialt medie­företag.
Det betyder att vi ökar tempot i utvecklingsarbetet i alla avseenden. Journalistik, tekniska lösningar, läsarmedverkan, försäljning.

Inom kort lanserar vi en helt ny applikation så att du kan läsa VK på surfplatta. Om surfplattan blir en ny pryl i våra hem är för tidigt att säga. Men de som använder den ser dess fantastiska användningsområde.
VK:s politiske chefredaktör Ola Nordebo skrev häromdagen att ”Surfplattan visar vägen”.
Han menar att den tekniska utvecklingen och den mobila revolutionen är betydelsefull för en ”demokratisering av möjligheter till läsning, kultur, kommunikation, debatt, skrivande, nyhetsinhämtning.”
Jag tror han har helt rätt i analysen. Tekniken i sig är inte det viktiga. Det är hur vi använder den som gör skillnad för dig som VK-läsare.
Därför vill vi värna om de nya möjligheter tekniken ger oss.
VK vill göra tekniken användbar och nyttig.
I dag kan en VK-läsare sitta i raststugan mellan Klöverfjället och Jenjen
i Borgafjäll och läsa de senaste lokala nyheterna, publicera sin egen kommentar, skicka en bild eller skriva på sin egen blogg på vk.se. Med surfplattan kan du även läsa hela VK, var du än är i världen.
 
Förändringarna är en vitamin­injektion för hela medievärlden.  Jag vill sträcka mig så långt att den nya tekniken är det bästa som hänt den goda lokala journalistiken på många, många år. Det finns inga begränsningar längre. Närheten till våra läsare, möjligheten att påverka och engagera är större än tidigare.

För dig som VK-läsare är du med på en spännande framtidsresa. Med VK har du valt ett mediehus som vill finnas med i framkant i den nya medievärlden.
Men det är vanskligt att spå framtiden.
För precis som det var omöjligt att förutspå regimers fall i norra Afrika eller att Saade skulle vinna schlagern, lika omöjligt är det att spå det kommande året.
Det klokaste  är att hänga med på resan. Den spännande framtidsresan.

Till sist: Önskar alla på VF välkomna till VK-huset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.