Därför samarbetar VK och VF

Första dagen på en ny tid.

Idag inleder VK och VF ett samarbete. Men även framöver är vi två konkurrerande titlar.

Den smått historiska måndagen inleddes med ett gemensamt möte varefter de båda redaktionerna fortsatte på var sitt håll i de sprillans nya lokalerna i VK-huset på Västerslätt i Umeå.

Härifrån ska VK och VF gemensamt husera, sida vid sida, men med olika redaktionell dagordning.

Jag får ofta frågan hur samarbetet exakt ska se ut och varför vi genomför detta.

Varför vi gör detta råder ingen tvekan om. Det handlar om att bli mer multimediala, få titlarna att tydligare skilja sig åt samt att samordna viss verksamhet för att få ekonomiska muskler i utvecklingsarbetet.

Exakt hur samarbetet i praktiken kommer se ut för alla medarbetarna är inte helt klart. Det finns naturliga förklaringar till det. Ett samarbete måste få växa fram, det måste prövas under verkliga former. Det är först där och då man kan se vad som fungerar, vad som är bäst för läsarna och den egna organisationen.

Samarbetet som det är beskrivet idag finns främst inom redigering av tidningarna, foto, sport och snabba händelsenyheter.

Det ska nu successivt provas och testas. Det är ingen enkel process men den är viktig för att nå de mål vi har med vår verksamhet, både publicistiskt och ekonomiskt.

VK:s roll är att fortsätta vara den ledande morgontidningen i vårt spridningsområde. Vi ska vara starka i hela vårt spridningsområde, vi ska uppfattas som nyhetsledande och vara agendasättande. Vi ska stå för hög journalistisk kvalite, ha ett brett utbud av läsning och debatt, bedriva kvalificerad opinionsjournalistik och mycket annat. Allt detta med läsarnas bästa i åtanke.

Vår tidning är idag Norrlands största och vi får dagligen bevis för hur viktig den är för många.

Vår starka position på nätet har även den betytt mycket för VK. Sedan starten av vk.se 1997 har vi sajten vuxit dramatiskt och har idag runt 40 miljoner besök per år. Satsningen på webben var ifrågasatt när den startade men är idag en betydelsefull och självklar del av vår redaktion.

Närasajterna, de superlokala sajterna som vi har i alla kommuner vi hårdbevakar samt Hörnefors, Sävar och Holmsund Obbola,  har på kort tid vuxit enormt i genomslag och har idag en mångmiljonpublik.

Satsningen på en lokal bloggportal har, inte minst, gett den lokala politiken en helt annan exponering och bidragit positivt till en demokratisering av det offentliga samtalet.

Examplen på ambition och satsningar kan göras lång.

I grund och botten handlar det om en vilja att utvecklas, att vilja bli lite bättre dag efter dag.  Men som i alla verksamheter krävs det finansiella muskler för att genomföra satsningar.

Samarbetet mellan VK och VF är en sådan möjliggörare. Med de förändringar vi nu genomför skapas större kraft till satsningar som vi hoppas kommer alla våra läsare tillgodo.

Hör gärna av dig till mig med dina synpunkter. Ring, maila eller skriv en kommentar på bloggen.

Mitt telefonnummer är 090-176001, mail till: [email protected]

 

 

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.