Rätt att sparka Birro

I går gick startskottet för VK på läsplatta.

Ett råd till alla som har eller planerar att köpa en läsplatta – skaffa även VK-appen. Det är ett suveränt sätt att läsa VK. Ett extra plus: oavsett var du befinner dig har du den tidigt på morgonen, oftast redan klockan 04 på morgonen. Få tidningsbud i världen slår den leveransen.

En annan viktig sak:

TV4 avskedade programledaren Marcus Birro för att han kandiderade som partiledare för Kristdemokraterna.

I stundens ingivelse ringde Birro till ordföranden i partiets valberedning och erbjöd sina tjänster.

Några timmar ångrade Birro sig och drog tillbaka sin kanditatur.

Men då var det för sent.

TV4 kickade Birro från TV4.

Det kan tyckas brutalt. Men TV4 hade inget val.

Att ge Birro sparken var både självklart och rätt. Varför? Allt handlar om trovärdighet.

Och är det något etablerade medier måste stå upp för är just detta. Trovärdigheten är var allt startar och slutar.

I ordets sanna betydelse är trovärdigheten det enskilt viktigaste som etablerade medier måste stå upp för.

Trovärdigheten får man inte gratis. Den förtjänar man.  Trovärdighet byggs upp successivt genom att uppträda klokt och ansvarsfullt . Det gäller både företag och personer.

Översatt till media innebär det att exempelvis stå upp för viktiga journalistiska principer; källkontroll, låta olika röster komma till tals, oberoende.

Det är dessa viktiga principer som TV4, och VK för den delen, aldrig kan tumma på.

I ljuset av detta var det självklart att låta Marcus Birro lämna plats åt någon annan.

Men det finns de som tänker annorlunda. Ett exempel är mediemogulen Rupert Murdoch. Nyligen tvingades han lägga ner sin skandalomsusade engelska tabloid News of the World efter en spionskandal. Skälet: både ledningen och tidningen saknade förtroende hos läsarna.

Murdochs äger även amerikanska Fox News . Kanalen hyllar republikanernas politik och hymlar inte med det. Nyheterna är politiskt vinklade och tittarna blir allt mer enögda. Trovärdighet är inte Fox News signum.

Jag hoppas vi slipper den typen av media i Sverige.

I stället måste media satsa ännu hårdare på kvalité i alla avseenden, ge läsare och tittare bättre möjligheter att fatta egna självständiga beslut. Det stärker vår demokrati och gör medier mer relevanta och användbara.

 

 

2 kommentarer

  1. Andreas

    Håller med om att man inte kan vara programledare och även partiledarkandidat samtidigt. Gäller detta Lars Adaktusson också? Eller är han över ’strecket’i samhället, där regler tillämpas väldigt selektivt vänner emellan?

    Birro har väl bara anpassat sig till attityder som gäller i Stockholmsmedia. Näslunds inlägg är väl rimligen skrivet helt mot bättre vetande vad gäller fantasierna förutom det självklara om Birro. Skulle Ingvar Näslund tro på det som står i texten är det ju riktigt illa ställt.

  2. Lars Gidlöf

    Trovärdigheten skriver du, men hur är trovärdigheten för VK då, det finns ju medelstora företag i denna kommun som vägrar kommentera i VK pga att Ni skrivit felaktigheter eller vinklat uppgifter fel. var ligger trovärdigheten för VK’s journalistik då?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.