Gryende optimism i mediehusen

Kollegan Jonathan Falck i Göteborg berättar att han lägger båten i havet i veckan. Här hemma är det minus 18,5 grader på morgonen när jag åker till jobbet, men varför klaga? Snart är det takdropp även här.

Upplevelse och verklighet. Ibland rimmar de illa med varandra. Tänker på debatten om den så kallade 
”mediekrisen”. 
Upplevelsen från rapporteringen är, lite tillspetsat, att tv, radio och tidningar kan bli utkonkurrerade av sociala medier, att dessa skulle ersätta etablerade medier och den kunskap som finns hos kunniga journalister.
Nej, det tror jag inte på.
Däremot måste mediehusen och journalistiken förhålla sig till att nästan alla kan publicera sig, vilket är positivt och bidrar till en öppenhet vi aldrig tidigare upplevt.
 
Verkligheten är att etablerade medier har fler läsare än någonsin tidigare. 
Tacka den digitala utvecklingen för detta.
Ekonomiskt är det dock tufft just nu i flera medieföretag. De gamla affärsmodellerna fungerar allt sämre när upplagor minskar. Ett nytänkande måste till. Just detta är vad mediebranschen förstått. Den digitala utvecklingen ses i dag allt mer som en möjlighet snarare än ett hot. 
VK satsade tidigt på nätet. Vår förre chefredaktör Torbjörn Bergmark såg utvecklingen och agerade. I dag är vk.se en av landets större nyhetssajter. Nu flyttas läsningen snabbt över till mobilen och läsplattan. I dag kommer över 25 procent av besöken på vk.se därifrån och ökar i snabb takt. 
Det snabbt ökande läsandet på digitala plattformar tvingar fram nya affärsmodeller. Här ligger den verkliga utmaningen. 
 
VK är ett väldigt stabilt företag. Vår trovärdighet är hög och räckvidden stor. Vi känner ett stort ansvar mot våra läsare, annonsörer och region och välkomnar utvecklingen. Vi ser mängder av nya möjligheter i framtiden tack vare den digitala utvecklingen. Jag tänker berätta mer om detta framöver.  
Samtidigt som vi satsar digitalt tror VK hårt på den tryckta tidningen och lägger stor 
energi på att utveckla den.
Den 23 mars får du mer information om vad som är på gång.
 
När anländer den riktiga våren då?  
Min son fyller år den 26 april. Då brukar det äntligen vara snöfritt.
Båten går i vattnet i juni.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.