Rasismens ansikte i vardagens Umeå

Umeå – den ”toleranta staden”

Det fick jag höra när jag flyttade hit för tretton år sedan.

Så har jag också upplevt staden, som en stad som välkomnar sina nya ortsbor. En stad med öppet sinne för olikheter.

Efter händelsen där en ung kvinna bördig från ett annat land och annan kultur, förolämpats, förnedrats till tårar vid en busskur i centrala Umeå på grund av sin bakgrund, så ställer jag

mig frågan om uttrycket verkligen stämmer. Är vi verkligen så toleranta?

Att den attackerande kvinnan var berusad, eller påverkad av något annat, saknar betydelse i sammanhanget. Tolerans och respekt sitter djupare än en persons berusning

Om jag mötte den unga trakasserade kvinnan skulle jag fråga vad hon tänker och känner om Umeå. Jag skulle fråga hennes familj och släktingar hur de ser på en framtid här.

Finns det någon som tror att de känner sig trygga i Umeå, välkomna, att det är den plats på jorden där de vill fostra sina barn?

Jag har aldrig skämts så mycket över den ”toleranta staden” som när jag fick berättat vad som hände den utsatta unga kvinnan.

Det som gör mig extra ledsen är att ingen – utom en – försökte stoppa trakasserierna. Många såg ju det som hände mitt i lunchrusningen.

Är vi så fega? Eller bryr vi oss inte tillräckligt?

Kvinnan och hennes barn har sina liv här. De är precis lika mycket Umeåbor som Lennart Holmlund (S), Anders Ågren (M) och andra toppolitiker som på sociala medier så flitigt kommenterar allt de tycker är viktigt.

Jag hade önskat att de lokala partiföreträdarna snabbt klivit fram och markerat.

Men inte ett ord har hörts från dem ännu.

Vad gör ni för att stoppa rasismen i Umeå? Reagera! Berätta!

Tack till Kent Johnsson som stoppade trakasserierna, som visade prov på civilkurage.
Om Umeå ska förtjäna epitetet den toleranta staden får vi inte vika en tum i den här frågan.

Inte ens en millimeter.

Alla, oavsett bakgrund, ska känna sig hemma i Umeå.

I dag gör inte alla det.

5 kommentarer

 1. Leif

  Dagligen försiggår en systematisk statlig förnedring av svaga i samhället. Då VK står på den högra sidan så ställer man sig även bakom denna förnedring. Så varför ens ta upp detta? Åk ut på arbetsförmedlingen, besök äldre där vinstdrivna företag tagit bort en del av vården för att kunna ge mer i vinst. Där har ni dagliga artiklar om förnedring mot svaga i Umeå, varför skriver ni inget om det, det om något än en jävla förnedring och även en orsak till att ingen brydde sig här

 2. Jonas

  Vi är många som undrar om det finns fler vittnen till händelsen. Jag skulle enkelt kunna koka ihop en liknande historia utan några större problem. Det känns som om ni på VK söker pk-poäng.

 3. Maria Lundmark Hällsten

  Oj, ska först säga att jag visste inte om detta, har inte läst eller hört talas om det förrän nu, då jag läser vad du skriver. Jättesvår fråga att svara på tycker jag, då man inte var där, på plats. Hur människor upplever olika situationer är ju så individuellt, men visst, står man där, och någon sätter igång att hacka, då fegar man inte ur, det är ju skamligt om man uppfattar det som händer,men struntar i det, kanske för att man inte vågar, man tror att någon annan ska ta det, eller man tycks inte vilja lägga sig i, då man inte vet vad situationen uppstått ifrån. Men då kanske man också skulle betänka att detta hade kunnat vara din dotter, eller min, och någon annans är det ju, och då vill man ju absolut ha varit delaktig i att avsluta den verbala misshandeln.Jag håller med dig, Umeå skulle bli så mycket bättre om ALLA kunde känna sig hemma här… och framför allt säker.

 4. mia

  vi behöver mer civilkurage.. mer mod att göra vad vi vet är rätt…sluta vara rädda att bli inblandade. hur vi ser på oss själva i morgon beror på vad vi gör idag…. vi ska alla kunna se tbx på våra liv och veta att vi ngnstans kan ha gjort en skillnad. oavsett hur litet det var för oss kan det ha haft en enorm betydelse för ngn annan…. våga vara medmänsklig.. våga vara empatisk.. våga vara den människa vi sjlv önskar och tror oss vara.. det enda som krävs är mod… och när man väl börjat vara modig så fortsätter det av sig sjlv…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.