Vi måste bli kaxigare

Jag bor inte i Umeå. Jag bor i Norrland.

I varje fall om man lyssnar på riksmedierna.

Jag är nog inte ensam om att störa mig på hur Norrland klumpas ihop i medierapporteringen.

Norrland utgör 59 procent av Sveriges yta. Förvisso bor här endast 12 procent av befolkningen, men ändå? Vi ska inte acceptera att bli behandlade som ett kollektiv av slentrianmässiga redaktörer i Stockholm.

Tänkte på det senast häromdagen när nya säsongen av Idol i TV4 startade. Speakerrösten sa att delfinalerna hålls i Malmö, Linköping, Stockholm och i – Norrland!

Var tog Svealand och Götaland vägen?

Hur många gånger har vi inte hört hur programledare säger att de ska bege sig av till Norrland. Ungefär som att de ska ut på en expedition.

Bilden av Norrland är skev. Bilden av Umeå och Västerbotten likaså. Det vilar en exotism över denna landsända som riksmedia bidrar till att förstärka. Förändringen av denna bild kommer inte att ändras av stockholmarna. Det är en kamp vi själva får föra. Vi måste bli kaxigare!

Därför är exempelvis Grand-dagarna som Region Västerbotten årligen håller i Stockholm viktiga för att visa vår bredd och vårt kunnande.

Även våra ledamöter i riksdagen, andra politiker, universitets-, näringslivs- och kulturpersoner, lokala medier och inte minst du och jag måste hjälpas åt.

Kunnandet om Norrlands geografi är det också lite si och så med. I SVT:s Rapport i söndags kallade den erfarne programledaren Lisbeth Åkerman Malå för Malö i 18-sändningen.

Sådant kan man kanske le åt.

Det stör mig dock att inte ens en erfaren programledare i SVT:s viktigaste nyhetsprogram kan Norrlands geografi bättre.

Som gammal orienterare är jag nämligen lite stingslig när det gäller geografi.

 

 

4 kommentarer

 1. Christer Haraldson

  Håller fullständigt med. Jag är Huddinge bo och irriterar mig på väderrapporter där det kan bli mer specifika prognoser i södra Sverige medan Norrland tolkas som det vore en stor fjälltopp.
  Jag har kollegor som säger att de vet hur Norrland är, och deras nordligaste punkt de besökt är Sundsvall, knappt mitt i Sverige. Vad vet de?

 2. Larsson

  KAXIGARE!?

  Jag håller fullt med om att vi måste bli Kaxigare, men fårgan är hur?
  Om inte politikerna bryr sig på riktigt som trots allt är folkvalda, kostar en sjujävla massa skattepengar och dessutom har mage att kalla sig företagare när de lyfter sina feta arvoden…

  Norra Sverige måste ta betalt för all skog som tagits här i från (snart inget kvar), HK vart tror ni de flesta go jobben ligger?
  Vattenkraften överlägsen och den har vi gott om, som tack för att vi skövlat skogarna får vi i stället Skattesubvetionerade vindsnurror som vi Absolut inte behöver här i Norra Sverige. Dessutom försöt de ytterligare de skogsplättar, fjäll mm som vi har kvar = Lägg ned den skiten eller skjut fast tornen till vindkraftverken i klipphällarna vis Marsstrand … Västkusten där blåser det!
  Enbart STornorrfors kraftstation producerar EL så det räcker för hela länet, och vi har i hela Norra Sverige väldigt gott om vattenkraftverk.

  Sluta omedelbart tillåta skitbolag från vilket land som helst pröva lyckan i det sista som finns kvar av vår orörda natur, ja mena räcker det inte med att de riktiga skogarna är för alltid borta!?
  Efter de mísslyckats så får vi dessutom med skattemedel finansiera saneringen, även om de lyckats hitta lite guld, malm eller nickel så skiter de ju fullständigt i vår natur.
  Kommunpolitikerna som skriver under, och byråkraterna på behöriga myndigheter som ger tillstånd ni gör inget jobb i och med det. Skämms hellre vidare och skapa ingenting som vanligt, än att tillåta dessa ”Golddiggers” förstöra vår natur.

  Exportera våra politiker, men vill nån ha dem som gett bort allt?

  P.Larsson

 3. Anders Forsman

  Född och uppvuxen i Umeå. Bor numera i Sundsvall. Jobbar varje vecka i Stockholm. Jag får jämt höra att jag bor i Norrland, norra Sverige. Jag brukar säga att jag bor mitt i Sverige vilket ligger närmare sanningen. Det finns generellt sätt ett stort upplysningsbehov. Många söderut har skrämmande dålig kunskap om var Umeå, Övik m fl städer befinner sig. Lika skrämmande är uppfattningen om levnadsstandard, samhälle mm. Jag har fått frågan om det finns hotell i Kiruna. D v s går det överhuvudtaget bo och vistas i Kiruna. Vad tror folk?

  Media har ett stort ansvar. Journalister klumpar många gånger ihop hela norra Sverige och kallar det Norrland. Håller med Ingvar. Vi måste bli ”kaxigare” men på ett ödmjukt sätt. Med glimten i ögat. Viktigt att konstruktivt bemöta okunskap och svepande benämningar som Norrland. Jag brukar ta alla tillfällen i akt och marknadsföra Umeå, Tärnaby/Hemavan m fl orter. Påpekar då tydligt att dessa orter ligger i Västerbottens län. Vi själva får inte gå i fällan och slentrianmässigt säga ”jag kommer från Norrland” eller ”jag brukar fiska på Jofjället som ligger i Norrland”. Vi skall vara stolta över vårt ursprung.

 4. RepublikenNorrland

  Kaxigare. Vi ska kräva självständighet, så enkelt är det. Flaggorna måste ut på balkongerna och människorna till gatorna. Ingen behöver inbilla sig att eftergifter till Norrland kommer att ges utan ”strid”, 500år av förtryck suddas inte ut på några år – diskursen är satt – vi behöver bryta den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.