Skyll inte på mediecirkus

Veckans mörkaste nyhet är givetvis Volvos beslut att säga upp runt 500 personer i Umeå.

Det blir en trist höst och vinter för de tusentals personer som berörs av beslutet.

Nyheten publicerades först på vk.se, till och med innan personalen informerats. Vissa anställda reagerade negativt mot Volvo för detta. Det är dock inte deras fel. Dagens informationsflöden går med blixtens hastighet. Det är därför oerhört svårt för ett stort företag som Volvo att skydda den här typen av information.

Märkligt är dock Volvoledningens sätt att uttrycka sig. Här lämnar de på onsdagen ett historiskt tungt besked som påverkar tusentals personer.

När facket i torsdags bjöd in de lokala medierna till en träff i ett rum vid fabriksentrén satte Volvo stopp för mötet. Skälet var att ledningen ansåg att ”det var dags för de anställda att få lite lugn och ro efter onsdagens mediecirkus”.

Mediecirkus!

Jag tror ingen av de anställda har mått dåligt av medias bevakning. Många mår i stället dåligt över hur de ska få ihop sin ekonomi, om de ska hitta nya jobb, tvingas flytta.

Det är ett dåligt argument att använda anställdas oro för att stoppa facket från att ha ett möte där lokalmedia bjudits in. Säg i stället som det är. Jag tror att de flesta förstår att Volvo i rådande läge tycker att ett sådant möte inte bör ske i företagets lokaler. Det vore ärligare och mer rakryggat.

Jag förstår att många hård ord fälls om Volvoledningen just nu. Samtidigt vet alla att beslutet inte tagits av ledningen i Umeå.

Det är tunga månader med tuffa förhandlingar som väntar mellan företag och fack. Medierna fortsätter givetvis bevaka detta.

En rättelse. De studenter som hjälp till med nya vk.se har studerat interaktion och design vid institutionen tillämpad fysik och elektronik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.