Så arbetade VK:s Torbjörn Jakobsson med reportaget om Aana

Torbjorn Jakobsson, fotograf VK

Hur fick du idén att följa Aana?
– Idén fick jag när vi träffade henne för ett år sedan. Då för ett reportage angående hennes sjukdom och  tiden kring den. Någonstans ville jag fortsätta att träffa henne, men då för att skildra vardagen efter sjukdom.
– Att förlora ett år på grund av sjukhusvistelse mitt i tonåren, att komma ut till det ”vanliga” livet, att vara färdigbehandlad men inte friskförklarad och på nåt sätt vara hel men ändå inte. Lite så tänkte jag.

Hur länge har du följt henne?
– Jag har följt henne sedan skolavslutningen i Tärnaby 2016.

Hur många gånger har ni träffats?`
– Nästan tappat räkningen men kanske 15 gånger plus många telefonsamtal.

Vad har varit det svåraste i jobbet?
– Svårast var att fotografera Aana vid kompisen, Idas grav, i augusti. Ida gick bort i cancer några dagar efter midsommar och var en nära vän till Aana. Starka känslor , förstås, och väldigt personligt. Sådana tillfällen är aldrig lätta att skildra.

Du har flera gånger tidigare jobbat med långa projekt. Vad är det som inspirerar dig att jobba så?
– Att få tillföra något extra i bild och få svar på lite mer om en person än det som kommer fram i många ”vanliga” reportage. Att spegla vardagen på ett rakt och okonstlat sätt. Det fungerar om vi får förtroende för varandra. Om det sedan är Aana eller Per Elofsson spelar mindre roll. Förtroende är allt och troligen det som gör att det är ok att fotografera vid exempelvis Idas grav.

Bildjournalistiken står i fokus i reportaget. Hur upplever du stillbildens ställning i dag jämfört med tidigare?
– Vid skarpa nyheter som förra veckans terrordåd är den stark. Gissar att ca 80% av utrymmet i våra rikstidningar var bilder från attentatet. I vardagen har det blivit något sämre. Mycket tror jag beror på att tidningarna blivit mer kompakta. Tycker ändå att VK gått mot strömmen och fortfarande publicerar bra bilder och ger dem utrymme. Inte minst då vi kommer med egna uppslag som det här.

Jobbet som fotograf har utvecklats kraftigt de senaste åren, inte minst med ny teknik och rörlig bild. Vilka råd har du till den som vill jobba som fotograf i framtiden?
– Satsa på både film och stillbild. Blir du riktigt duktig att berätta i både i rörlig och stillbild är framtiden din. Spännande att kombinera dessa två.

Har du nya projekt liknande det med Aana på gång?
– Konstigt det där. Efter varje projekt tänker jag ” Nu finns det inget mer att berätta”. Då händer det. Vid en teater på Midgårdskolan i förra veckan kom ett nytt uppslag till mig. Vad är hemligt!

Läs det fantastiska reportaget här: http://story.vk.se/plus/1979337/vagen-tillbaka

För ett år sedan berättade VK om Aana Edmondsons kamp mot cancern.
Året som gått har varit ett år där livet och döden kommit nära varandra.
VK:s fotograf Torbjörn Jakobsson har följt henne.

 

En kommentar

  1. Kalle Prorok

    Bra reportage och fina bilder Torbjörn. (jag fotade och spelade in Balettakademiens fina föreställning Blå Stolen som var delvis tillägnad Aana och Barncancerfonden). Nu håller vi tummarna för att det ska gå bra för henne.
    Lycka till med nästa projekt, det ser vi fram emot.
    mvh/Kalle P

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.