Investera Idéer

De 10 Bästa Fördelarna Med Att Gå Över Till Solenergi

solar-2666770_1920

Fler och fler satsar på att byta ut sina befintliga energikällor mot solenergi och det har fullkomligt exploderat i länder med många soltimmar. Förut var det många gånger begränsat hur många paneler som varje hushåll fick installera, men de flesta länder har nu släppt på sin styrning. Vilka är då fördelarna när du ska investera i solcellspaneler och installera solenergi? Är det värt den initiala kostnaden?

Först och främst en viktig fråga – hur fungerar solenergi? Det finns tre sätt att använda solenergin:

Solceller tak – här placeras solceller på tak och omvandlar direkt solenergin till el. Solenergin skapar en spänning, eftersom varje solcell ger en låg spänning så seriekopplas oftast flera paneler. Vanligast för hushåll.

Solenergivärme – här används värmen för att producera el, vilket innebär att en större del av energin används. Men detta fungerar bäst i länder som har många soldagar och med ett varmt klimat.

Solvärmefångar – dessa blir ofta förväxlade med solceller men här handlar det om att fånga in solljus som blir till värme. Detta transporteras till en vattencistern där vattnet värms upp och förs sedan till ett uppvärmningssystem som värmer byggnaden.

Här handlar det om vad syftet är med solpaneler kostnad, effekt och användningsområde.

Fördelar med solenergi

  1. Det minskar elräkningarna – Genom att investera och installera solpaneler kommer du att drastiskt sänka dina elräkningar. Ju mer du kan driva med energin från solen desto mindre behöver du köpa från elbolagen, vilket givetvis i längden minskar dina elräkningar.

  1. Det kommer att öka värdet på ditt hem – Eftersom fler blir medvetna om värdet av att investera i solpaneler så är det självklart ett säljargument om du funderar på att sälja ditt hus i framtiden. Blivande köpare ser det som en fördel eftersom de kan räkna med lägre elkostnader. Det har visat sig i undersökningar att värdet på hus med solpaneler ökar med 17 %, det vill säga du får mer betalt för ditt hus. Men inte nog med det, ett hus som har solpaneler säljs oftast snabbare än hus med andra energikällor. Denna faktor ses som lika viktig som att det är låg fastighetsskatt och att huset ligger i ett bra, lugnt område med skolor som har ett gott rykte.

  2. Det är en säker investering – Med solenergi kan du enkelt räkna ut hur mycket dina kostnader blir, och inte bara månad för månad utan under många år framöver. Jämför du det med företag som levererar el så vet du att där kan du aldrig vara säker på hur stor räkningen kommer att vara nästa månad, ännu mindre vad den kommer att vara om tio år. Elföretagen är om inte annat kända för hur elpriserna och kostnaderna snabbt kan öka.

  3. Enorma statliga stöd – För att jobba miljövänligt så har många länder insett att en väg att gå är att stötta befolkningen att investera i solenergi. Genom att ge skattelättnader både till hushåll och till företag sporrar staten övergångar från mer klassiska energikällor till solenergi. Här är bland annat New York och Indien goda exempel på det, och de har de bästa skattelättnaderna än något annat land.

  4. Sparar plats – Solpaneler tar ingen extra plats och det går att installera dem på i princip vilken typ av tak du än må ha. Och inte nog med att de inte förstör din trädgård genom att ta upp plats, genom att installera solceller på taket skyddar de även takbeläggningen mot väder och vind.

  1. Minskade utsläpp  Du minskar ditt koldioxidavtryck genom att använda solenergi. Om man ska prata siffror så minskar ett solenergisystem på 8,6 kW utsläpp av koldioxid med nästan 4 360 kg koldioxid. Ja, du läste rätt. Det handlar om cirka 50 träd. Om du installerar solceller så sparar du inte bara pengar, du gör även miljön en stor tjänst.

  2. Passar inte bara soliga klimat – Det är lätt att tro att solkraftssystem enbart passar i länder som har sol 360 utav 365 dagar, men det kan inte vara mer fel. En av de ledande inom solenergi är faktiskt Tyskland, trots alla grå och mulna dagar.
  1. Solenergi är förnyelsebar en energikälla – Solen är en förnyelsebar källa till energi, det vill säga att den inte kommer ta slut inom den närmsta framtiden. När man använder fossila bränslen och naturgas så vet man att dessa är ändliga, de kommer en dag att ta slut. De som under många år har förbrukats bildades för miljoner år sedan så rent logiskt tar det lika lång tid för nya fossila bränslen att återbildas.
  1. Solpaneler kräver inte mycket underhåll – Det är inte mycket du behöver göra för att ta hand om dina solpaneler när de väl är installerade. Vad du ska tänka på är att maximera effektiviteten oavsett väder och då kan du behöva ta bort vatten när det har regnat och det ligger kvar. Likaså snö såklart.
  2. Inte bara för hushållen – Solenergi är en suverän kraftkälla som kan användas till mer än det dagliga behovet som du har för ditt boende eller som ett företag har för att driva sin verksamhet. Det är en perfekt energikälla för till exempel landsbygden som redan nu börjat lida av energibrist. Men det kan användas till att driva bilar, generatorer på ensliga ställen och mycket mer.

Tvekar du fortfarande så tänk på att du kan värma upp utomhuspooler, jacuzzin och all trädgårdsbelysning som du inte vill slösa energi på nu men som du så gärna hade velat placera ut för att skapa den rätta känslan i din trädgård. Solenergi ger dig så många fler möjligheter, och är ett bra alternativ för miljön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.