Generalstrejk, tårgaskonfontration och skadade propelleraxlar

 

Igår, tisdag, vaknade vi till en nyhet; nämligen att Israels premiärminister har tagit tillbaka hoten mot journalisterna som ska följa med Ship to Gaza. Samtidigt fick vi höra att Israels utrikesminister har sagt att hoten gäller fortfarande.
 
Annars var det generalstrejk i Grekland igår. Längst gatorna var det tusentals människor som marscherade mot torget utanför parlamentsbyggnaden. Jag och Torbjörn Björlund (vänsterpartistisk riksdagsledamot) som gick från hotellet mot torget beskådade detta och tog en del bilder. På torget hade tusental och åter tusental människor samlats; många olika pandaroller. Parlamentet skyddades av polis; och på andra sidan aluminium/stålbarriären stod demonstranterna. Några demonstrantgrupper dansade på torget, jag hann filma detta o la upp det på Facebook sen. Vi gick sedan runt bland alla dessa människor. Kring 13.15 gick vi mot en cafeteria/pub som låg några hundra meter bort; satte oss där.
 
Knappt en timme senare hör vi att det smäller, smäll efter smäll. Vi noterar att folk springer ner för gatan. Jag och Torbjörn går mot huvudgatan för att se vad som händer. När vi kommer fram ser vi att polisen står på ena sidan av gatan ca 120-150 meter ifrån oss. Vi ser att det är tårgasrök på gatan. Plötsligt hör vi några smällar till, och bara en stund senare eld mitt på gatan.
 
Redan då känner vi svagt av tårgasröken. Många omkring oss har tårgasmask på sig, men inte vi. Jag försöker dokumentera det som händer, så jag ber Torbjörn att hålla i min handväska tills jag har filmat. Jag går fram mot slagfältet, för det ser ut som ett slagfält. Det smäller till igen och igen. Jag tar fram mobilen och börjar filma. Plötsligt känner jag tårgas i halsen och ögonen. Det är obehagligt, jag mår dåligt av det, mina ögon börjar svida. Jag går tillbaka till Torbjörn, och beger oss snabbt mot en cafeteria i närheten för att skölja av ögonen och halsen. Så blir det när man inte lyssnar på rådet att inte gå fram.
 
Någon stund senare lägger jag det jag hann filma på Facebook.
 
Strax efter klockan fyra på eftermiddag åker jag och tre andra kollegor till hamnen i Aten för att med egna ögon se vilka skador har förorsakats vår båt. Där är det presskonferens, och en del media är där. Jag noterar att både propelleraxlarna är skadade; dessa har slagits så att dessa har blivit böjda. Jag noterar även slag mot axlarna. Båtkaptenen finns på plats och berättar om skadorna. Jag tar några bilder på det, och filmar dessutom skadorna. Två timmar senare drar vi mot hotellet. Och så dagens äventyr över.
 
 
Jabar Amin
29 juni 2011

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.