Organiserat sabotage mot Ship to Gazabåtarna!

Ship to Gazas operation att i grupp om tio båtar med passagerargrupper från flera olika länder (USA, Canada, Irland, Frankrike, Spanien, Grekland, Italien, Sverige, Norge, m. fl) segla iväg mot Gaza är nu försenad. En anledning till detta är att två av båtarna har blivit utsatta för sabotage av ”utländska agenter”, som det beskrivs. 

Den svenska båten Juliano som många svenska passagerare (Bl. a journalisten och författaren Maria-Pia Boethius, sjuksköterskan Åsa Andersson, författaren Henning Mankell, Pnina Feiler från Israel – 88 år – , Evert Svensson från Broderskaparna – 86 år -, barnmorskan Anna Nordfjell, professorn och skribenten Stefan Jonsson, Dr Victoria Strand, riksdagsledamoten Marie Norden (S) , riksdagsledamoten Torbjörn Björlund (V), m. fl.) skulle ha åkt med har utsatts för sabotage. Okända dykare har skadat båtens propelleraxlar ordentligt; dessa har vikts/böjts. Därmed blev båten sjöoduglig.
 
När sabotaget upptäcktes i måndags anmäldes det till den grekiska polisen som har varit på plats och undersökt skadorna. Nu är båten uppallad. Skadorna är dokumenterade även av media och av passagerarna; det finns bilder och videofilm på skadorna. Kostnaderna för att byta propelleraxlarna uppskattas till drygt 100.000 kr. Det större bekymret är dock att hela projektet med konvojen blir försenat.  
 
Natten mot onsdag upptäcktes att även den irländska båten som har stått i hamn i Turkiet har utsatts för samma sorts sabotage som den svenska båten har blivit utsatt för; propelleraxlarna har skadliggjorts. Därmed borde man inte kunna tala om olyckshändelser och eventuella rövarband som har förorsakat skadorna helt utan syfte. Det borde nu stå utom tvivel att Ship to Gaza har blivit utsatt för organiserat sabotage.
 
Som om det inte räckte har Ship to Gazabåtarna drabbats av en extra ordinär inspektion och helt omotiverade förseningar utav de grekiska myndigheterna. Ett exempel på detta är den amerikanska båten som står på kaj i Aten. Trots att inspektionen har gjorts redan i måndags så har myndigheterna inte gett båtbesättningen och passagerarna beskedet om de får lämna hamn. De amerikanska passagerarna säger klart och öppet att det är USA som har utövat påtryckningar på Greklands regering i syfte att förhala processen.
 
Det finns tydligen ännu mera att vara orolig över. Vad jag har hört så kommer det under morgondagen att presenteras ytterligare uppgifter om Israels metoder att stoppa Ship to Gazaoperationen.
 
I väntan på att vår båt repareras åkte jag och några andra svenskar idag tillbaka till Sverige för att göra annat under tiden. Den dagen, förhoppningsvis i början av nästa vecka, båtarna är klara för avfärd flyger jag ner för att ansluta till vännerna i Aten med siktet inställt mot Gaza.
 
 
 
Jabar Amin
30 juni 2011

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.