Vi återvänder till Sverige ikväll

Diskussionen är intensiv mellan Maria-Pia och Stellan som sitter i soffan drygt en meter ifrån mig. Kapten Theodoros sitter inte längre vid rodret, utan två meter till höger om mig och läser tidningarna på nätet. Jag skriver nu detta inlägga. De andra är omkring; några på däck, några i hytterna, m.m. Klockan har hunnit bli 10.45 tisdagen den 12 juli. 

Det blåser extra idag; men vi står vid kajen och behöver inte oroa oss så mycket för de höga vattenvågorna som är till havs nu. Det är soligt och molnfritt. Utanför är full aktivitet av lastbilar och bilar som gör olika saker vid kajen. Kustbevakningens bil utanför ca 40 meter ifrån oss står fortfarande på plats. De två uniformerade tjänstemännen finns också på plats; en i bilen och en utanför. De måste ha tråkigt att observera någon båt där inget dramatiskt händer.
 
 
 
Vi (Maria-Pia, Stellan och jag) har nåtts idag av beslutet från Ship to Gazas styrelse i Sverige. Den lyder: Under rådande omständigheter ska operationen inte fortsätta. Den ska avbrytas.
Så vi förbereder nu hemfärd till Sverige. Med stor sannolikhet anländer vi till Arlanda terminal 2 sent ikväll 23.30.
 
Å ena sidan är jag ledsen över att vi inte kunde fullfölja vår operation att segla till Gaza. Vi lyckades inte denna gång bryta blockaden; men vi har lyckats att uppmärksamma det omänskliga i blockaden. De som har hindrat oss direkt denna gång är Grekland och Sierra Leone. De har gjort det efter utpressning från Israel och förmodligen andra också. EU (inkluderat Sverige) har i tysthet uppmuntrat och gett stöd till stoppandet av Ship to Gaza. Och en hel del av ansvaret vilar på FNs Generalsekreterare som har agerat som ockupanternas förlängda arm, tyvärr.
 
Å andra sidan är jag glad över att ha träffat och gjort så många fina människor sällskap. Vår älskade kapten, den alltid glade och optimistiske Theodoros, kommer jag att minnas resten av mitt liv. Anthi, hon som alltid finns där för att hjälpa alla; hon som alltid hade ett leende på läppen är också en av de som underbara personer ombord på båten som jag kommer att minnas. De suveräna Internetnissarna Lukas och Antonios var härliga att umgås med. Och så alla de andra.
 
Kapten Theodoros och Anthi
 
Jag är också mycket glad, och aningen förvånad, över hur lätt det har varit att genomskåda den politiska korruptionen i många av världens länder.
 
Nu kommer Leo in till oss; han har sin lilla dator i handen och ber oss att lyssna på
Shimon Peres tal till Karolos Papoulias (Greklands president) som just nu är statsbesök i Israel: ”Jag vill tacka dig mycket för att Ni har följt FNs generalsekreterares rekommendation att stopp flottan [Ship to Gaza flottan]. Tack för att ni inte tillätt människor intresserade av att störa god ordning och internationell rätt, och utan övervakning komma till Gaza, som leds av en terroristgrupp.”. (Citaten återges dagens Jerusalem Post). Visst är det upp-och-nervända världen när Israel talat om internationell rätt!!
 
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.