Upprepad lögn blir inte sann, Moderaterna

Aktiebolag är en form av företag som en del använder sig av då de bildar företag. Andra använder sig av andra företagsformer såsom handelsbolag, enskild firma och ekonomiska föreningar.

I aktiebolagslagen finns en paragraf (paragraf 3 i tredje kapitlet) som säger att ett aktiebolag kan välja att ange syftet med aktiebolaget om syftet är annat än att dela ut vinst till aktieägarna. Således kan man bibehålla aktiebolagsformen och ändå inte ha vinstutdelning som syfte. Vi i Miljöpartiet överlåtar det till aktörerna själva att välja vilka form av bolag de vill ha.

Att hävda att Miljöpartiet skulle vilja förbjuda aktiebolag är en osanning. Påståendet blir inte mer sann, Edward Riedl och Anders Sellström, bara för att det upprepas av Svensk Näringsliv. Det moderaterna, kristdemokraterna och Svensk Näringsliv ägnar sig åt i denna fråga är skrämselpropaganda.

I Västerbotten finns en del aktiebolag som nu driver skolverksamhet där en del av skolpengen hamnar i ägarnas fickor. Vi i Miljöpartiet, liksom en övervägande majoritet av svenska folket, vill att skolpengen ska gå till eleverna och de som arbetar i skolan samt till att utveckla skolan. Skolverksamhet ska inte drivas med vinst som syfte. Vi vill stödja ideburen skolverksamhet och alla aktörer har rätt att få tillbaka investerat kapital.

De aktiebolag som vill fortsätta driva skolverksamhet kan mycket väl göra det genom att ändra i bolagsordningen och ange att utdelning av vinst till aktieägarna inte är syftet med skolverksamheten. Svårare än så är det inte. Att grundlöst skrämma elever, föräldrar och skolpersonal på det sätt som moderaterna, kristdemokraterna och Svensk Näringsliv nu gör är oansvarigt.

Jabar Amin (Mp)
Riksdagsledamot
Utbildningspolitisk talesperson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.