Jakob Mjöbring

Dags att testa Periscope

Att rörlig bild är hett kan inte ha undgått någon. Men hur kan vi som företagare och marknadsförare använda det på enkelt sätt? Där har Twitterägda appen Periscope snabbt seglat upp som ett intressant alternativ. Enkelheten och live-känslan är kittlande för publiken, och just live-känslan sänker tröskeln för att våga börja använda appen. Kraven är väldigt låga på bildkvalitet och annat. Se skärmdumpen nedan, det enda du behöver göra för att börja sända är att aktivera kameran och dra igång. Du skriver en egen rubrik, så att dina följare förstår vad som ska visas.

IMG_0028

Tystnad tagning! Startsträckan är väldigt liten för att dra igång en sändning; tryck på Aktivera kamera och börja filma. Grejen med Periscope är att låta live-tittarna ställa frågor i realtid. Frågorna dyker upp på skärmen allt eftersom de ställs. 

IMG_0022

Här är det Kristoffer Trumf, mannen bakom podcasten Värvet, som kör Periscope som avslutning på en lunch med YouTube-stjärnan Clara Henry. Ett snabbt sätt att samverka med sina fans och låta dem vara delaktiga och känna sig sedda.

IMG_0025
Författaren Tim Ferris, som bland annat har skrivit The 4-hour Workweek, körde en frågestund på Periscope på planet på väg till Sverige. Han var till och med tydlig att i rubriken använda det vanliga uttrycket ”Ask me anything” för att markera att han ville ha frågor att svara på.

Även svenska försäkringsbolag testar
Exemplen ovan är förstås från väldigt vana sociala medier-profiler, men igår kunde jag faktiskt även se Länsförsäkringars chefsekonom kommentera riksbankens kommande räntebesked. Där tycker jag dock att Länsförsäkringar missade lite av poängen med Periscope och inte tog några frågor live, utan Öster gjorde sin prata rätt upp och ner. Men, snyggt att de i varje fall vågar testa! Just Länsförsäkringar körde även Periscope från Almedalen i somras, läs mer om det i Internetworld.

IMG_0020

Trams och tidsfördriv
Mycket på Periscope är förstås bara tidsfördriv. Det är många (främst yngre) som bara slår på och sänder och tar frågor för att de inte har något bättre för sig. Du kan på en karta se varifrån i världen det är en sändning igång. Vill du kika på sändningen är det bara att peka på den och dyka in. Varje sändning du gör sparas i 24 h av Periscope och du kan se hur många som tittade live respektive i efterhand.

IMG_0027

Registrera ditt namn
Det bästa är att bara dra igång och testa sig fram, men vill du läsa dig till hur allt funkar kan du kolla in den här gedigna genomgången där alla finesser beskrivs utförligt. Och som vanligt på nya plattformar, det är viktigt att du går in och registrerar namnet på ditt företag innan någon annan gör det. Oavsett om kanalen växer och blir stor eller glöms bort i morgon är det förstås bra om ingen annan är där inne och sänder galna grejor i ditt namn 😉

Visst ses vi på Periscope i höst? Du hittar mig som @jmjobring även där.

/ @jmjobring som idag rekommenderar alltid lika geniala Uje Brandelius nya singel Här kommer livet (och du fattar ingenting)

 

 

 

 

 

 

 

En kommentar

  1. Sandra adilberg

    Vänligen öppna min spärr. Jag ber om ursäkt. Visste inte att de va så. Jag ville inte bli inaktiverad. Kan ni höra av er. Tack

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.