Jakob Mjöbring

Glöm allt utom rörligt

Det blir allt tydligare på Facebook. Rörligt är verkligen prio när de bestämmer vad som ska få bäst räckvidd. Gå in på din sida, klicka på ”Statistik” och sedan ”Inlägg”. I den övre raden kan du välja en flik som heter ”Inläggstyper”. Släng en blick på den och sedan förstår du vad du ska göra för sorts inlägg. Nedan ser du hur det ser ut för två av mina kunder.

Skärmavbild 2016-03-20 kl. 18.29.49

 

Skärmavbild 2016-03-20 kl. 18.29.19

Det ser inte exakt likadant ut för alla, men om du har publicerat ett par filmklipp på din Facebooksida är jag rätt övertygad om att du kommer att mötas av en liknande vy – filmklipp får större räckvidd och ofta även högre interaktionsgrad. Vad ska vi då göra med den kunskapen?

Gör lo fi-video
En av de tydligaste trenderna som syntes när alla skulle spå trender för 2016 var just vad vi kan kalla ”lo fi-video” – alltså enkla videoinlägg vi kan skapa på egen hand eller med hjälp av en byrå. Poängen är inte att lägga en massa pengar på en perfekt film som du sedan kör i några veckor och sedan känner att du inte kan använda igen. Poängen är att antingen gå till en byrå och be dem producera väldigt enkla filmer, eller ännu hellre – filma själv med din mobil och klipp det i iMovie eller liknande. Eller ännu råare, kör det rakt av från mobilen och publicera det som inlägg på din Facebooksida.

En annan variant är att göra en PowerPoint eller KeyNote som du animerar. Du kan också dra in stillbilder i iMovie och lägga på text och använda s k ”Ken Burns”-effekten och låta dem bli ”rörliga”. Kika t ex på hur Bonniers medieprojekt KIT gör. Dumpen nedan är tagen från en film om svensk föräldrarledighet, kika på den här. Det är egentligen bara text som är lagd på bilder, sedan rör sig bilderna sakta, en bit in i filmen fyller de på med ”riktigt” rörligt, men du kan även klara dig utan det.

Skärmavbild 2016-03-20 kl. 18.40.06

Jag har själv gjort ett test till det här inlägget, du kan se det här. Det tog mig cirka tio minuter att skapa på min Mac (sittandes på Arlanda). Det är helt enkelt de två skärmdumpar du ser ovan samt en skärmdump från det här blogginlägget samt lite text och en färdig musikslinga som finns i iMovie som du kan använda utan kostnad. Ja, det är förstås väldigt långt ifrån ett mästerverk, men jag kan garantera att räckvidden på Facebook blir långt mycket bättre än om jag bara hade postat länken till detta blogginlägg på Punkt PRs sida.

Så, gå hem och snickra nu, så ses vi rörligt hädanefter 😉

/ @jmjobring som kör Haelos Separate Lives i lurarna.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.