Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Nytt (s)-förslag om reglering av bloggande

Holmlund, nu får vi hålla i hatten!

Det kommer nya förslag från din sida om hur bloggeriet ska regleras. EU-parlamentarikern Marianne Mikko (estländsk socialdemokrat) har gjort en initiativrapport som EU:s kulturutskott redan klubbat (trots att bl.a. VF påstått motsatsen) och som parlamentet ska rösta om 22 eller 27 september. Det här är alltså ett embryo till en lag.

Huvuddragen är att alla bloggare ska registreras, ha en ansvarig utgivare och ’kvalitetsstämplas’. Det ska vara klart ’vem som verkligen skriver och varför’. Myndigheterna ska också kunna reglera vad som skrivs.

Visst är det problematiskt med all desinformation som översvämmar nätet, alla extrema grupper som fiskar efter vilsna kandidater till sin verksamhet. Allt ’schwammel’ som ser vederhäftigt ut på snitsiga websidor m.m.
Men, återigen, vilket kontrollsamhälle är det som växer fram nu, egentligen? Vilka ska vi anförtro uppgiften att reglera våra bloggar? Vilka ska se till att EU-lagen om våra bloggar efterlevs? Om något vi skriver inte passar, vem ska stänga ner oss, och hur?

Läs mer om detta här:

http://henrikalexandersson.blogspot.com/2008/06/eu-vill-koppla-bloggarna.html

Holmlund, tror du myndigheterna kommer att kvalitetsstämpla oss?
Du får nog börja erbjuda kramar åt fler än partiordförande Sahlin om det här ska gå bra.

En allvarlig fråga som kommer är, ska alliansen ta över den här idén också?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.