Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Dagens FRA-manifestation i Umeå samt storm och stiltje

Klockan fyra idag samlar de politiska ungdomsförbunden i Umeå till en gemensam manifestation på Rådhustorget mot det tagna FRA-beslutet. Jag gissar att den kommer att samla människor i högst olika åldrar. Bland de kraftigaste reaktioner jag hört emot denna lag levererades av en man som var över åttio år. De som bara ser fjuniga fildelare i motståndarlaget bör absolut kolla sin syn. (Några också sina uppgiftslämnare och rådgivare.)
En del som som kommer att delta idag är mycket måna om FRA:s verksamhet men helt emot massavlyssningslagen. Kan man vara det?

Ja! Det känns olyckligt när Aftonbladet m.fl. nystar i rekryteringen av ’spioner’ och hänger ut FRA på ett olyckligt sätt. Personligen menar jag att Sveriges befolkning behöver ett starkt försvar, en säkerhetspolis och även en militär underrättelsetjänst som av naturnödvändighet måste få verka utan att motarbetas av svenska medier.
Den massavlyssningslag som justitiedepartementet, polisen och säpo inte menar håller måttet vad gäller integriteten behöver vi däremot inte.

Den här avlyssningslagen hade inte överlevt en moderat partistämma, knappast en stämma i något annat borgerligt parti heller. Jag hoppas att Fredrik R m.fl. inser detta väldigt snart och hittar vägen tillbaka så att skadan kan repareras. Även om det kortsiktigt kommer att kosta mycket prestige.
Motståndet kommer inte att blåsa över på det sätt som statsministern hoppas. Besvikelsen hos borgerliga ledarskribenter och tunga opinionsbildare säger något annat.
Om regeringen satsar på att rädda prestigen och bara tuffar på riskerar den att stiltjen efter stormen lämnar skutan med sorgligt tomma och slappt hängande segel.
Jag önskar mig något mellan laber bris och styv kuling som gör att ny-gamla moderater och övriga kan kryssa mot ett samhälle som inte scannar och lagrar medborgarnas brev, men har rättssäker och effektiv koll på dem som bör kollas.

Dagens Umeå-manifestation mot FRA-lagen igen. Hoppas att ungdomsförbunden på vänstersidan kan hålla sig från att ta billiga poäng med banderoller och slagord så att det verkligen får handla om integritetsskyddet. Jag hoppas trots mitt gråa hår att det får bli en bra och bred opinionsyttring.

2 kommentarer

  1. Gun Svensson

    Bilden av statsministern som skeppare ombord på skutan Sveriges Riksdag håller för att göra tydligt hur fel det blev. Själv fick jag på midsommarafton försöka förklara det som hänt för en ung man, som var oerhört upprörd över att skepparen vänt skutan rakt mot vinden istället för att falla undan eller kryssa. När jag invände att han kanske inte kunde falla undan för att han såg en massa farliga grynnor och skär (tänkte på Piratpartiet), då kom repliken blixtsnabbt: – Då skulle han ha kryssat för f-n. Intressant är att politikerna i ledande ställning tror att bloggopinionen bara består av uppkäftiga fildelare, istället för att inse att kränkningen av brevhemligheten är det som gör gemene man upprörd. Om man inte resignerat bara rycker på axlarna – vi är redan avlyssnade! Men något säger allt detta om Sverige som demokrati.

  2. Jan N

    Ett stort problem är det du säger att så många redan gett upp. Man blandar ihop betydelsen av att informtionen finns någonstans på nätet med ett storskaligt avlyssnande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.