Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Intressant möte på Rådhustorget tidigare idag

Först får jag be om ursäkt. Jag avslutade ju förra bloggen med att hoppas att ungdomsförbunden på vänsterkanten skulle kunna hålla sig från att göra partipolitik av kampen mot integritetskränkningarna. De klarade det galant, de kom inte ens dit. Inte som talare i alla fall. Förutom Rättvisepartiet då. De gjorde ett utrikespolitiskt utspel, men en sån här dag får man väl låta udda vara jämt.
Det är i alla fall uppfriskande när man ibland kan ta gemensamma politiska tag, och det kunde de unga. Om jag inte missade någons hemvist så var det centerns, moderaternas, folkpartiets och rättvisepartiets företrädare och en oberoende som kom och gjorde en bra insats. Man höll sig helt till saken.
Det hade kunnat finnas fler av tänkande gråhårsmän och dito kvinnor där. Men många antog kanske att det var en renodlad ungdomsmanifestation.

Efter talen blev det spontana samtal för de intresserade. FRA-lagens bristfälliga tanke- och verklighetsförankring blev så tydlig när man förstod hur lätt det är att kasta grus i maskineriet för den som vill. Tänk om bara några procent av dem som sänder mail stoppar in ord som Obama, bomb och ’Allah akbar’ i sina brev? Eller om så bara tio % krypterar sin mailtrafik? Det blir nog till att dubbla personalen och tredubbla datorkraften på Lovön då.
Och visa mig den tvättäkte terrorist som skulle kommunicera i klartext efter detta.

Däremot skulle det ju kunna bli väldigt intressant för främmande makt att försöka köpa sig ett litet gäng av dem som arbetar där på FRA. Tänk vilket material att göra lite selektiva ’hobbysökningar’ på…
Eller, i toleransens namn, kanske man skulle ta och kartlägga om det finns intoleranta typer som gömmer sig någonstans i folkdjupet…?
Eller, när Lissabonfördraget baxats igenom, EU har blivit stat och har tillgång till FRA, kanske man skulle kolla hur många som hyser ovilja mot det nya styret…?

Drar fantasin iväg med mig? Kanske…

Det blir en ny manifestation på lördag kl 12.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.