Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hur ska norrlänningarna göra?

Det är ett par hundra dagar kvar tills mackar som säljer över ca 60 tankar per dag (1 milj liter per år) antingen ska ha installerat pumpar för minst ett förnyelsebart bränsle, i praktiken etanol. En formidabel mackdöd väntar förmodligen eftersom många småmackar inte har råd med en halv miljon i investering då försäljningen knappt bär sig. Vi har märkt att de börjar försvinna. Nu är det i.o.f.s. inte bara landsbygden som drabbas, städerna gör det också.
Av Sveriges 3700 mackar väntas 2000 stängas. (Optimisterna säger 1000)

Landshövdingen i Västerbotten, Chris Heister, har kontaktat riksdagens trafikutskott för att få dem att göra en utvärdering av pumplagen och dess konsekvenser.
Lagens syfte är fint, men som med annan lagstiftning missas lätt de praktiska konsekvenserna. Utvärderingen måste bli av, gå snabbt och få följder om glesbygdsmackarna ska få andrum, främst i Norrlands inland.

Nu är det inte bara förra regeringens pumplag som är problemet. Bilarnas sänkta förbrukning är en orsak, de allt dyrare transporterna en annan.

Det sägs att det är ett speciellt bolag som lägger ner flest mackar. Genom att de sköter leveranserna till småbolag hindrar de ibland lokala försök att behålla mackarna och därmed macknätet. De sägs ska ta bort ca 60 av sina mackar, 30% av de bemannade ska bli automatstationer.

Det känns inte bra att utsätta privata mackägare för ekonomiska påtryckningar som borde drabba oljebolagen, men är det dags att vi tänker mer på var vi tankar?
Eller har du som bor, semestrar eller har stuga i inlandet andra förslag?

Nu hoppas jag bli fri min sommarförkylning med vidhängande huvudvärk så jag kan göra något ännu bättre än att vila och blogga…….

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.