Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ett noll till (s) i frågan om mackdöden?

Förslaget är ogenomtänkt, inte tillräckligt generellt och verkar kunna bli riktigt kontroversiellt när pengarna ska fördelas mellan enskilda näringsidkare.

Socialdemokraterna har i alla fall kommit med ett förslag som ska dämpa konsekvenserna av pumplagen som de, mp och v genomdrev. 20 miljoner kronor ska fördelas över Sverige för att rädda service i glesbygden.

Om pengarna ska gå till att kompensera för kostnaderna att installera en etanolpump så kanske 30-40 mackar kan räddas. Nu hade (s) tänkt att plåstret på pumlagens sår även skulle räcka till att rädda annan service, så det kanske bara blir 10-20 mackar som räddas varje år. Av 1000 – 2000 som beräknas försvinna inom kort.

Nej, flytta fram datot då etanolpumparna måste vara installerade eller mackarna stängda tre år. Utred sen snabbt generella åtgärder som på marknadsmässiga grunder kan bidra till att macknätet blir kvar i inland och på landsbygd.
(En annan utredning som behövs är hur de som håller igång naturresursområdet och har långt till allt och saknar kollektivtrafik kan få lättnader i bränslebeskattningen.)

Poäng till (s) för initiativet (lyfter på hatten), men inget för förslaget. Nu väntar vi ett skarpt förslag från regeringen. När kommer det?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.