Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Skaffa egen bensinstation!

Två saker om det hotade macknätet.

I Norge läggs också mackar ner, men där gör landsbygden något för att behålla macknätet. Där köper nu bl.a. ekonomiska föreningar i glesbygden (ibland stöttade av kommuner) ’containermackar’ där bränsle, pumpar och allt finns i en miljösäker container ovan jord. Investeringen rör sig vad jag förstår om knappt 1,5 miljoner.
Hittills finns dessa (vanligtvis svensktillverkade) mackar i södra Norge, men man räknar med ett 100-tal spridda över landet inom kort. Stationerna verkar gå runt, skulle det bli kris är de lätta att sälja vidare när man bara behöver flytta en container.
Vore detta inte något för företagsamma svenska bygder? Några ’dom’ som kan fixa hela problematiken finns förmodligen inte.
Problemet blir kanske att få leveransvilliga oljebolag. Risken finns också att byråkrater frestas att bevisa nyttan av sina tjänsters existens genom att krångla.

Kolla nedanstående länkar till artiklar och radioinslag om containermackarna:

http://www.smakom.se/public_html/aktuellt.html#Nu%20tar%20vi%20sj%E4lva%20hand%20om%20mackarna!
http://www.smakom.se/public_html/PDF-filer/Mackstrategi.pdf
http://www.sr.se/cgi-bin/jamtland/program/artikel.asp?ProgramID=2173&Artikel=2054810
(Sista länken går till en SR-sida- Kolla under rubriken: ’Norge har bot mot mackdöden’, där finns ett par korta radioinslag att lyssna på)

Jag har idag fått besked om att regeringen kommer att bjuda in lokala intressenter till dialog om bränsleförsäljningen i alla delar av landet. Norrland är inte ensamt om problemen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.