Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Bloggosfären går för långt

Det här bör inte läsas av dig som tror att hela världen är snäll.

En av dem som jag hänvisat till för för kloka uttalanden i FRA-frågan har gått alldeles för långt och följs nu av allt fler.
Man publicerar namnen på de ’vanliga svenskar’ som listats och avlyssnats av FRA på nätet. Med personnummer, passnummer eller vad som fanns på ursprungslistan.
Hur klokt är det här? För personerna, för saken och Sverige?

Den nu publicerade listan visar 103 personer som kollats, antagligen på order av Säpo. En av dem en Skelleftebo som är pingspastor och kört många hjälpsändningar till Rumänien. Det är ingen tvekan om att FRA utfört otillbörliga avlyssningar ut i det blå.

Men. Tänk om tre, tretton eller trettiotre av dessa verkligen behövde kollas? Varför de fanns kvar på en lista på FRA kan man ju undra över, men ändå. Hur säker kan man vara att Alla är ’vanliga svenskar’, bara för att de flesta har vanliga svenska namn?
Sådana här publiceringar och spektakulära åtgärder kan vara negativa på flera sätt.

Ingen ska tvivla på att gamla Sovjet hade åtskilliga människor som spionerade aktivt eller ’låg vilande’ i Sverige. Svenskar som tidigare ’kollats av’ under Sovjettiden har fått uppleva att man blivit kollade även sedan Sovjet gick i graven, i regel av utländska medborgare.
Det handlar inte bara om officerare och piloter som regelbundet brukade få besök av de små team skulle ’ta ahnd om dem’ dem tidigt i ett krisläge.
GRU, den militära underrättelsetjänsten och gamla KGB, nuvarande FSB, hade svenskar inom många verksamheter. Alltifrån försvaret, media, olika sorters kommunikationer och förmodligen högt upp i politiken. Situationen var nog ganska lika i de europeiska länderna.
Det finns saker som vi måste ha koll på.

För övrigt. Om jag vore chef för GRU eller FSB skulle jag kanske önska att FRA-lagen trädde i kraft ungefär som förslaget ser ut.
Visst skulle full kabelspaning i Sverige innebära visst hinder och merarbete, men kanske också stora möjligheter? Tänk om man kan köpa tre nyckelpersoner av de snart 900 på Lovön, när all nättrafik ska ta vägen där förbi….
FRA med kabelspaning som kollas då och då i efterhand av några politiker och Datainspektionen skulle kunna bli rena julafton för andra än vi tror.

Alla är inte snälla, alltid. Varken här eller där.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.