Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Åsele marknad, samhället och du


Idag har jag varit till Åsele marknad med Agneta och lite släkt och vänner. Det är inte alla marknader som har drygt 350 års historia och samlar omkring 150 000 personer varje år.

Några av oss har bemannat moderaternas tält och pratat med folk tillsammans med Umeås kommunalråd Anders Ågren. De jag pratade med kom bl.a. från Hammerdal, Gävle, Umeå Åsele och Island.

I stort sett alla partier har problem med återväxten, även vårt. Det är trist att så många tror att samhället kommer att fungera av sig själv, utan att nya människor i olika åldrar börjar bry sig. Det skulle ju inte att göra det, människor behövs. Trist är det också att de som engagerar sig och tar uppdrag av många anses vara lovligt byte för hån, förakt och rent hat. Mot politiker verkar det ibland legitimt att kasta ur sig vad som helst, svepande och allmänt. Rätt ofta bidrar politiker själva till det här, när man slänger ur sig att andras förslag och vägar handlar om illvilja och att ’de andra’ vill människor ont.

Om du inte talar om det för min förbundsordförande Anders Ågren så ska jag berätta en sak för dig.
Jag har valt det parti som jag tyckte var minst dåligt och där jag kände en del folk som har bett mig komma med.
Partiet ser jag som en arbetsställning från vilken jag tillsammans med andra kan göra ett handtag på det samhälle som inte byggts och inte bygger sig själv. Partiet är inte livets mening för mig. Moderaterna stämmer mer överens med mina tankar än andra, trots att jag menar att man har fel i vissa saker. Duktigt fel ibland. Samhället måste fungera, även om partierna och politikerna har fel och brister. Det får inte bli kaos, det drabbas alltid de svagaste värst.

Jag har fått födas, växa upp och bo i ett av världens bästa och rikaste länder. Ett land med en lång historia som också påverkar nuet, inte minst dess kristna historia. Med kristendomen kom t.ex. detta med sjukvård och utbildning för alla.
Personer har tänkt, engagerat sig, arbetat och betalat skatt för att mamma och pappa t.ex. skulle få barnbidrag för mig. Jag fick gratis utbildning och sjukvård när jag var ung. Nu får jag sjukvård som är starkt subventionerad, den betalas genom skatter. Det finns vägar, polis, räddningstjänst, ett försvar som kanske betytt att Sverige fortfarande finns m.m.
Allt beror på att det finns ett ordnat demokratiskt samhälle (idag med ca 40 000 förtroendevalda) där de flesta arbetar och betalar skatt. Ofta i företag som startats av människor som uppfunnit saker och tävlar med andra om att förbättra det som de gör. Där varor och tjänster produceras bildas det pengar och andra värden. Nya företagare behövs minst lika mycket som nya politiker.

Sverige är fortfarande ett av världens bästa ställen att bo på. Inte bara för vårt ekonomiska välstånd, men vi ska veta att det är stort, globalt sett. Tjänar man 14 000 i månaden hör man till den tiondel människor i världen som tjänar allra mest. Kommer man upp i 25 000 i månaden är det bara 4,5 % av världens människor som tjänar mer. Vårt välstånd gör att vi också kan hjälpa andra. Idag är vi ett av de länder i Europa som ’går’ allra bäst, trots att många har det trångt. Ekonomi är långt ifrån allt, men inte oviktigt.
(Kolla din inkomst på http://globalrichlist.com/ )

Det verkar inte så lockande att omvandla Sverige till en diktatur, eller vad tycker du? Diktatorer får man i regel inte klaga på, de tar vad de vill ha och media får inte rapportera övergrepp mot befolkningen.

Jag tror det kan vara meningen att jag också ska arbeta lite politiskt ett tag. Att det kanske är payback time. Dags att betala tillbaka lite för det jag har fått. I en tid med många utmaningar och då mycket går åt alldeles fel håll.
Om Gud vill och jag får leva.
Fundera på saken du också. Du kan ta vilket parti du vill, men du är särskilt välkommen till mitt. *s*

Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Monica W

  Har själv funderat på att engagera mig politiskt nu när jag är tillbaks i Sverige. Men, kanske inget parti vill ha mig, har kanske fått för ”konstiga” ideer om vissa saker efter åren utomlands…. Jag vet bara att jag inte skulle engagera mig åt vänster, sen är det svårt….

 2. Jan Nilsson

  Ja, det behövs verkligen yngre som vill vara med och fundera framåt. Även som länkar och förebilder till de ännu yngre.
  Jag tvivlar på att åren utomlands skulle diskvalificera dig på något vis, tvärtom. Är det sant att ”den som gjort en resa har något att berätta” så gäller det väl i ännu högre grad för den som bott utomlands. Det kan vara värdefullt att ha fått se andra sätt att lösa olika behov. Det är lätt att bli hemmablind.
  Lokalt vill jag säga att det inte är stor skillnad på Allianspartierna. Lokal partikultur, relationer och personkemi väger mer än centrala program när vi talar kommunpolitik. Mycket görs också gemensamt.
  Man får inte fastna i gamla schabloner heller. Ibland kan en borgare känna sig mer ”vänster” än vänsterblockets företrädare.
  Gör lite research, du är välkommen till ett möte hos oss när vi startar om! *s*

 3. Karl-Gustav Sjöström

  Du beskriver din syn på politiken och vårt samhälle så otroligt fint att jag helt kan dela den, trots att jag redan via bröstmjölken fick i mig en annan politisk grundsyn.

  Det är verkligen så glädjande och lovande för Vännäs med en politiker som du, som t.o.m. kan säga att Sverige fortfarande är ett av de bästa ställen att bo på.

  Mångas uppfattning om moderater är dessvärre, att de bara ser saker att klaga på i vårt samhälle, orsakad av de många åren av ”socialdemokratiskt vanstyre”.

  Du visar med ditt inlägg, att den uppfattningen absolut inte gäller alla moderater. En annan som skiljde sig från genomsnittsmoderaten var min förra svärfar (som f.ö. hade en del att göra med din pappa).

 4. Jan Nilsson

  Jag skrev en kommentar till din kommentar medan jag var i Stockholm några dagar, men den kom visst bort.
  En del av det jag skrev sätter jag in i en blogg framöver.
  Men generellt tror jag att bilden av moderater i gemen är lite gemen. *s*

  Varför är du inte med under ”Vännäs” på vk.se? Det är få aktiva bloggare där och man kan dessutom missa dina inlägg om man är inne lite sällan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.