Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Handsken är kastad!

Det var med en portion skepsis jag åkte iväg till Forsbergs trafikskola för att gå ’handledarkurs’ ikväll. Inte för att jag tror att jag är fullärd vad gäller bilkörning och pedagogik, men för att jag hakat upp mig på reglerna. Vi har inga egna barn, men min svåger och svägerska har fem barn. Nu gällde det den äldste och utsikterna att jag får äran och nöjet att vara ’medhandledare’ till de andra fyra bedömer jag som ganska goda.

Nu är reglerna så att man ska gå kurs för att få övningsköra med körkortsaspiranter och inte bara en gång. Man ska gå kurs med var och en. Det blir en hyfsat utgift om man har fem barn kan jag tala om. Plus att det kan kännas lite tradigt att gå igenom samma saker under 4 timmar om det är ganska nära mellan barnen.
Jag har pratat med min granne om saken. Han jobbar på Vägverket med körkortsfrågor och jag tror att han rår för det här. Är i alla fall medskyldig.*s*

Kursen var mycket bättre än jag kunnat ana och jag inser vitsen med att man som elev och handledare har hört precis samma saker. Inte minst det där om att handledaren alltid bestämmer…!
Sen hade Forsbergs en försonande inställning till reglerna som gör att det kanske inte behöver bli riktigt så dyrt när det ska kursas kring ett halvdussin gånger.

Men nu var det det där med handsken.

Idag handlar körkortsutbildning inte så lite om ekonomisk och miljöriktig körning. Jag har en ’snålådra’, hade en ekonomiskt körande pappa (utom hastighetsmässigt ibland) som lärde mig köra och har själv på gamla dagar anammat en del av ’Ecodrivingprinciperna’. Utan att gå kursen då. Hastigheten är sänkt, jag har redan ca 3 kilo luft i däcken m.m. Jag kör våra två bilar tämligen ekonomiskt om jag får säga det själv.
Även om det irriterande nog händer att Agneta kör bilarna billigare.

När Stefan på Forsbergs trafikskola sa att han kunde få vilken som helst av oss att minska bränsleförbrukningen med 20% sa jag blankt ’Njet’. Icke en chans! Vi hade en verbal duell och jag sträckte mig till 10%.
Han erbjöd mig att testa en sväng med en av deras bilar med exakt mätning, få en instruktion och därefter köra svängen igen. Med en sänkning på 20%. Jag vidhöll mina 10 och inför halvannat dussin vittnen skakade vi hand på ’vadet’.

Vi ska klämma in det här innan jul. Jag återkommer om resultatet.

2 kommentarer

  1. Gunnel

    Det är inte utan att man blir aningen frestad själv att lätta lite på gasen, men inväntar med spänning om resultatet i detta prestigefyllda vad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.