Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Grus-Kalle

 

Näst sista bilden från Motormuseet.

Det här är en speciell PV. Inte för att det var i den här Thomas Rådström började sin karriär på allvar. Nej, för att den tidigare var Grus-Kalles rallycross-bil.

Vaktmästaren på Liljaskolan, Roland "Grus-Kalle" Brändström, byggde ihop den 1983, nästan 20 år efter att 40-talskonstruktionen PV gått ur produktion. Med den här gammelbilen sopade Grus-Kalle banan med många av Sveriges namnkunnigaste förare. Han dominerade tidvis ett par av de nationella serierna som kördes, t.ex. Volvocupen. 

Det störde inte lite att en norrländsk "Mulle-Meck" i veteranbil regelbundet spöade dem som körde moderna bilar med fabriksstöd. Man förbjöd hans innovationer eftersom och han modifierade PV:n efter de nya reglerna. Bilen som Grus-Kalle för övrigt sa var Volvos enda sportbil!

Hur fick alla "underdoggars underdog" namnet Grus-Kalle? I början av sin karriär kom han oanmäld till en tävling i en grusgrop. Han körde skjortan av alla och ingen visste vem han var. Speakern gav den okände i PV:n namnet Grus-Kalle.

Tyvärr dog han för tidigt, men det var inte motorsportens eller bilarnas fel.

Etiketter: , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Jonas Brändström

  Hej Jan!

  Kul att läsa att pappa inte glömts bort. :)Hittade din blogg av en slump, även om det var länge sen du skrev detta.
  Kul att PV:n finns kvar på Motormuseet i Vännäs, även om det är Rådis färger. Har varit och besökt museets flera somrar och fått guidade visningar av en alltid lika entusiastisk Lennart Olofsson. Hälsa honom gärna från mig om du stöter på honom.

  Hälsningar från sonen
  Jonas Brändström.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Jonas Brändström (2011-01-17 11:33)
  Hej!
  Han har inte glömts. Jag minns honom väl från ungdomen, fast jag inte såg honom så många gånger. För mig som spenderade barndomen i PV-bilar och som alltid varit svag för ”underdogs” var han en hjälte som körde skjortan av alla toppsponsrade fabriksförare i sin veteranbil. Han ägde, för att låna mina elevers ord.
  Jag ska ta kontakt med Lennart Olofsson och hälsa.
  Kände du förresten någon som hette Andreas och bodde på Skolgatan?
  Trevligt att du skrev!

 3. jan sjögren

  jo man kommer ihåg gruskalle. med movac pv.n. när han knäkte martin scance i början på 80-talet. i Norrköping.dom va ett gäng som kallade sej Ume-maffian. eller om det va tidningsmurvlar. som kom på namnet. man kommer aldrig o glömma gruskalles pv

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det är roligt med färgstarka original. Särskilt när de lyckas bättre än någon kunde tänka och tro var möjligt. 🙂

 4. Tord Lindgren

  Jan, intressant information och att du uppmärksammar Roland. Skicklig förare även som Rallyförare – eller som det hette då ”T-tävling”. Tävlade samtidigt med Roland 1969-1976. Inte sällan i Vännäs. Volvo 142 hade vi i början av 1970.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Tack för att du hörde av dig.
   Grus-Kalle var lite av barndomshjälte för mig som bilintresserad. Relativt resurslös och helt utifrån tog han scenen inom rallycrossen från de stora och stöttade. Jag har alltid varit svag för underdogs som på olika plan åker skjortan av dem som har det mesta serverat. 🙂
   Däremot har jag inte vetskap om rallyinsatserna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.