Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

En gammal vän

 

Uttrycket kan betyda olika saker. För en tonåring kanske en chatkompis man "känt" i tre månader. Normalt betyder det väl en vän man haft ett bra tag. En som sett många av ens baksidor, men fortfarande finns kvar.

Det här handlar om en Gammal vän i flera betydelser. En som fyller 89 nästa gång. Jag såg honom första gången 1981, då han kom gående, stödd på sin yngre fru. Det fanns "ståtligare träd" runt omkring. Resliga, starka män som sedan länge är döda och begravna. Själv var han rätt bräcklig.

Han har mer än en gång sagt mig ett sanningens ord som för många hade varit nog för att avbryta en vänskap. Några gånger har jag blivit duktigt arg på honom. I nästan alla fall har han haft rätt, i alla fall delvis. Man behöver sådana vänner och ska inte förväxla "vännens slag" med fientligheter.

Min gamle vän har just emigrerat. Han blev ensam och flyttade förra veckan till landet där hans son bor. Igår ringde han. Bl.a. för att meddela sin adress och sitt telefonnummer. Jag brukar ringa honom när det är kris. Han är kristallklar, fattar snabbt, har humor och kan vara tyst. Han är också god vän med Vår Herre och har tid att tala med honom. I kniviga lägen och inför riktigt svåra samtal, då ringer jag gärna min gamle vän. Sen brukar han vilja veta hur det gick.

Han hade ett annat ärende också. Han tyckte jag skulle leta reda på en artikel i en nättidning i ett av våra grannländer. Det gällde en samhällsrelaterad artikel han trodde att jag skulle ha nytta av. Han har inte dator, vad jag vet, men han tipsade om lämpliga sökord.

Jag uppskattar verkligen min gamle vän som räknar med att snart emigrera igen. Riktigt storemigrera.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.