Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Funderingar kring influensan

Idag har det blivit en del samtal med några kommuners tjänstemän, politiker och någon läkare om hanterandet av influensan.

Man vet egentligen inte mycket vad man pratar om, hur influensan kommer att slå i våra regioner och verksamheter. Det är tydligt att influensan "agerar" ganska olika i t.ex. USA och Europa. Enligt uppgift rapporterar man exempelvis att andningen påverkats hos 75-80% av de insjuknade i USA, medan det är 9% i Europa. VK har inne en "kortis" med vanliga symptom hos oss.

Samtidigt som det gäller att undvika att de nervösares nerver börjar åka karusell så måste man följa utvecklingen noga och fundera över åtgärder och avvägningar. Panikgödande överreaktioner kan slå hårt mot samhället. Skulle influensan dessutom gå lugnt förbi står vi kanske utan mental och praktisk beredskap när det verkligen blir en allvarlig pandemi. Oföretagsamhet kan å andra sidan försvåra för både samhälle och många enskilda.

Mitt första ansvar är förstås Mariaskolan, som tur är en mindre verksamhet. Att förskolan och de olika "stadierna" finns i skilda hus kan kanske vara en fördel. Hos oss har det varit samtal mellan skolhälsovård och skolledning under sommaren och det blir mer.

Som kommunstyrelseledamot finns även den kommunala verksamheten i Vännäs som ett ansvarsområde. KS är krisledningsnämnd och kan få en del att ta ställning till. Vi ska ha en krisledningsövning inom relativt snar framtid.

I det lilla och nära tänkte jag börja med att sluta ta i hand. Några säger att spridningen kan dämpas lite om vi gör så. Vi äldre infödingar och yngre invandrare tar gärna i hand och jag hoppas att det fortsätter om något halvår. Så, vänner, gamla och nya bekantskaper, tro inte att jag blivit drygare för att jag slutar ett tag.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.