Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Det där med gamla vänner igen

Igår blev jag lite ledsen när en gammal vän sa att vi nog inte skulle ses här i Byske mer. Han har i mina ögon alltid sett ut ungefär som han gör nu. Lite mindre rynkig var han för 30 år sedan, lite snabbare i steget och han hörde absolut bättre. Men vithårig var han redan då.

Det är en pojke i en gammal mans kropp. En som inte riktigt glömt hur det var att vara åtta. En som också minns sina stora misstag och därför kan ha medlidande och fördragsamhet med dem som gör sina sextio år efter han gjorde dem. Tyvärr en lite sällsynt sort. Det är bl.a. därför jag gillar honom så skarpt. Plus förstås att vi är ganska lika på flera områden. Förstår varandras humor, skrattar ganska ofta, är hetlevrade och samtidigt lite blöthjärtade och lättrörda. När man möts kan man få en karla-karla-kram av honom.

I sin krafts dagar körde han lastbil, tidvis på långtrad. Under en epok då bilarna var kortare och arbetdagarna "bra no" mycket längre. Han kör fortfarande bra för sin ålder.

Det var tråkigt att höra att han inte skulle komma hit med livstidsfrun mer. Han stoppade in hennes rollator i bagageutrymmet en sista gång idag och snart rullade de iväg med bil och husvagn. Egentligen är man väl ganska klok när man börjar trappa ner och inser sina begränsningar i tid. Han fyller faktiskt nittio nästa gång.

Om man bara umgås med jämnåriga går man miste om mycket.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Du återkommer då och då, Jan, till den behållning du anser dig ha av umgänge med äldre människor. Jag tycker att du gör det på ett sådant fint sätt, att t.o.m. med min frus gamling till man börjar tro att äldre trots allt har en del att ge er yngre.

    (I ett avseende tänker du dock inte på oss; många av oss har som du vet nedsatt syn. Den fontstorlek du valt på dina inlägg är jobbig att läsa för mig, trots att jag använder mina skattefinansierade monitorglasögon.)

  2. Berith

    I umgänget med karlar, särskilt äldre, tycker jag mig märka att pojktagen aldrig går ur dem. Och roligt är väl det. En karl blir aldrig vuxen som vi kvinnor…:-D

  3. Jan Nilsson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2009-07-26 06:56)
    Tackar, generationerna behöver varandra. Inte heller naturen har kalhyggen och nyplantering med en enda art som grundordning. Behållningen av att umgås med de yngre kommer väl också fram ibland.
    Jag har försökt att använda lite större text, men då kändes det så ”stort”. Ofta skriver jag otidsenligt långt. Men jag ska kanske prova igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.