Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Mindre skolor behövs

Flera tidningar rapporterar idag om nedlagda skolor i elevminskningens och finanskrisens spår. Det är en bekymmersam utveckling, även om en större skola inte med naturnödvändighet behöver betyda en sämre. Väldigt många barn mår bra av att inte behöva förhålla sig till så väldigt många andra barn. De små skolorna behövs på många håll också för att behålla en levande och bärkraftig landsbygd.

Etiketter: , ,

8 kommentarer

  1. Ingemar Wincent

    Dessutom ter det sig aningen ologiskt att lägga ned skolor, då det – i alla fall vad jag har hört – inom några år är dags för rätt så stora årskullar att börja skolan…

  2. Sofia

    När det gäller Vännäs kommun så är det en kommun som har alla förutsättningar att växa på landsbygden. Detta eftersom vi ligger nära Umeå och har goda pendlingsmöjligheter dit. Vi måste våga satsa för framtiden. Att se de små skolorna som en del i helheten är en av byggstenarna för utveckling. Detta är också något som kommunen för fram i sitt lokala utvecklingsprogram.

  3. Jan N

    Sofia, visst är det på landsbygden Vännäs borde ha riktigt goda utvecklingsmöjligheter. Det är i byarna Umeå har sin yngsta befolkning. Från vissa av byarna är det längre till ”City” än från vissa Vännäsbyar.

  4. Sofia

    Hej Jan!
    Visst är det längre från vissa byar än från andra, men dessa byar kan också locka till sig nya landsbygdsbor. Unga familjer kommer gärna till en bra skola.

    Jag är också rädd att kommunens attraktivitet minskar om det inte finns valfrihet för föräldrarna inom kommunen. En bra skola är värd att marknadsföra, men en bra skola kan inte stå ensam. Den mår bra av att detfinns fler enheter att jämföras med. Att få samma chans i skolan betyder inte att alla ska gå i samma skola utan att alla ska ges möjlighet till samma kunskapsinhämtning utifrån sin egen förmåga. Där behövs den lilla enheten som du beskriver.

  5. Jan Nilsson

    Svar till Sofia (2009-08-07 10:30)
    Håller med. Jag vet verkligen vad den lilla skolan kan betyda för högst olika ”sorters” elever, även vad landsbygden kan ge individer, familjer och samhälle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.