Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Bra, men inte tillräckligt bra

Det finns ett Europamästerskap som är viktigare än de flesta, det i barnafödande. EU som helhet ligger ganska risigt till, Spanien och Italien minskar redan.

I Ryssland är myndigheterna mycket stressade över att befolkningen beräknas gå ner från 140 miljoner till kanske 100 år 2050. Man minskar med ca 700 000 per år. För att kunna vidmakthålla samhällsfunktioner och hyfsad välfärd har man därför börjat stimulera barnafödandet på olika sätt. Med osäkert resultat.

Som ni hörde i radionyheterna på morgonen ligger Sverige nu bland de 4-5 länder i EU där det föds mest barn. Ändå ligger vi inte så högt att befolkningsantalet klarar sig oförändrat utan invandring. För att hålla jämt antal krävs 2,1 barn per kvinna. 

För vissa delar av landet är läget allvarligt på relativt kort sikt. Jag undrar när vi politiker ska börja prata öppet om befolkningsfrågan i Västerbotten. Jag funderar också på hur långt våra centrala myndigheter och politiker tänkt kring hur det snart blir i inlandet om utveckligen inte vänder. Sanningen är att flera kommuner blir svåra och dyra att administrera om inte utvecklingen vänder.

Ursäkta om det här låter som ett "teknokratiskt" sätt att tala om barn, men saker hänger ihop och jag tror det ligger något i det jag säger.

 

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Lars Einarsson

    Om vi inte hade tolererat alla så kallade ”legala aborter”(som istället borde kallas för ”barnamord”)hade vi nog legat i topp beträffande befolkningsökningen i EU!
    Hälsningar,
    Lars Einarsson, Storvreta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.