Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Jag gick till Arbetsförmedlingen

I kväll var jag inbjuden till Arbetsförmedlingen för information om Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas. Vi var ett antal arbetsgivare från offentlig, "social" och ideell sektor som fick en genomgång av vad som gäller för dem som når det tredje steget och om behovet av arbetsplatser där man kan ha en "varaktig samhällsnyttig sysselsättning" när man stämplat ut.

Man hade bjudit in kring 40 arbetsgivare, vi var ca 10 som kom. Det tycker jag var få. Det finns ganska många uppgifter som aldrig i denna värld skulle kunna utföras genom "vanliga jobb", men som skulle kunna vara av stor betydelse. Förhoppningsvis skulle dessa arbeten också kunna ge något positivt tillbaka för de enskilda som kommer ut i arbetslivet igen och får känna sig behövda.

Det är inte uppgifter för alla, men visst finns plats för fler vuxna i skolan till exempel. Det finns också många ensamma och understimulerade gamla som nyss hade full fart på livet. Det borde finnas många uppgifter även i den änden av tillvaron där man skulle kunna göra stor skillnad för någon.

 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Isak

  Bäste Jan! Politik är de möjligas konst. För fem år sedan
  kritiserade allianspartierna den sittande regeringen för
  den höga massarbetslösheten när den låg på 6 %. Man var
  även mycket kritisk till att man inte skapade ”riktiga”
  jobb. Nu när vi har 10% arbetslöshet, planerar den nuvar-
  ande regeringen att sänka skatterna ytterliggare för hög-
  inkomsttagarna. Dessutom ska fler som blivit utstämplade,
  placeras ut på ”oriktiga” jobb. Nu undrar jag, hur kan dessa jobb nu fem år senare duga, när dom inte dög för
  fem år sedan. Du skulle baxna om jag räknade upp alla nya
  jobb som nu duger.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2009-08-27 23:20)
  Ja Isak, läget för fem år sedan var ganska annorlunda jämfört med idag. 6% då var heller inte samma sak som 6% idag. Under (S)-tiden räknade man inte med dem som studerade fast de egentligen ville arbeta. Man räknade inte heller med dem som ville arbeta och var över 65. Det är ärligare arbetslöshetssiffror under Alliansen.
  Regeringen planerar inte att sänka skatten för höginkomsttagarna. Ett Alliansparti ville fortsätta sänka den för låg- och medelinkomsttagarna redan nu, de andra vill vänta. Det blir förhandling om saken. De rödgröna vill ta igen ungefär en nettomånadslön i skattehöjningar av samma låg-och medelinkomsttagare om de vinner valet. Det skulle kosta många, många jobb.
  För fem år sedan var de som kommit längst från arbetsmarknaden permanent parkerade i arbetslöshet och isolering. Tycker du att det var bra?
  Det är inte de lätta beslutens tid, men jag tycker som de flesta att Alliansregeringen under rådande omständigheter gör det bra.

 3. Karl-Gustav Sjöström

  Jag ”lovade” för en tid sedan att inte blogga i politiska fråor utan bara tycka helt för mig själv i de frågorna.

  När du skriver så här vill jag bara hålla med:
  ”Det finns också många ensamma och understimulerade gamla som nyss hade full fart på livet. Det borde finnas många uppgifter även i den änden av tillvaron där man skulle kunna göra stor skillnad för någon.”

  Kanske du rent av skulle få ”ekonomi” om du beställde arbetskraft från Senioruthyrningen i Sverige AB. Men samtidigt tycker jag förstås att yngre arbetslösa i första hand skall ha det jobb som finns att tillgå.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2009-08-28 07:12)
  Mycket möjligt. Nu har Mariaskolan ett gryende seniorsamarbete på en lite annan bog, men annars känns Senioruthyrningen som ett gott alternativ för lite extraordinära och punktvisa insatser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.