Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Omåttligheten

Fick alldeles nyss en påminnelse om omåttligheten. Ja, den kan man studera på olika vis. Via böcker som "Omåttligheten som samhällsfara", eller genom empiriska studier. T.ex. om galna löner och bonusar eller vår galopperande alkoholkonsumtion som nu ligger kring höjderna där vi låg i mitten på 1800-talet. Innan vi som land och enskilda kom till sans och reda, påverkat på olika vis av väckelse-, nykterhets- och arbetarrörelse.

Sista veckan har jag sett ett annan exempel som vittnar om omåttlighetens trend. Utanför ICA på Mariehem, på vägen från högstadiet till matsalen, har vi en hög reklampelare som gör reklam för Triss-lotter just nu. Man lockar med att en vinnare kan få 100 000 i månaden i 25 år. 30 miljoner.

Borde inte den samlade nyttan och glädjen kunna bli större om tio stycken fick 3 miljoner? 10 000 i månaden i 25 år. Hur många av oss skulle fara väl av 100 000 inkomstskattebefriade kronor i månaden för ingenting?

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.