Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Grannarna testar vårt försvar

Förr hände det hyfsat ofta, under kalla krigets dagar. En bekant till mig var en av dem som tolkade skärmarnas budskap och sedan kommenderades jaktflyg upp för att freda våra gränser. Ibland kommer plan även nu lite nära, men oftast inte med ett aggresivt uppträdande.

Förra veckan upptogs tydligen verksamheten lite mer handfast. JAS-plan från F17 fick gå upp och tala om att Sverige fortfarande ämnar försvara sig.   Det verkar bara vara en tidning som skriver om det.

Norge och Danmark har rätt ofta kränkande plan längs gränserna, nu för tiden också med de nyaste strategiska bombplanen, potentiella kärnvapenbärare. I tidningarna står det inte vilken sorts plan som uppvaktade Sverige den här gången. Inte var de kom ifrån heller, det uppges vara "politiskt känsligt" att avslöja det. Få tror att det var Vatikanstaten eller Samoa-öarna.

När Sverige la ner stridsflyget i Uppsala, det som skulle skydda huvudstaden, trodde nog inte Ryssland sina ögon. Man kollade upp saken lite noggrannare sommaren 2007. Fredagen den 15:e juni meddelade man att man ämnade göra en blixtinspektion av förbanden i Mälardalen, helt enligt Wienöverenskommelsen från 1999.

På måndagen den 18:e inspekterade man Livgardet i Kungsängen, Ledningsregementet i Enköping och sist Luftstridsskolan i Uppsala där Stockholms luftförsvar fanns medan det fanns. Förmodligen såg man väl inte så mycket, men det var säkert vana ögon som tittade. Ett av det sämsta med hela den där historien är kanske att riksdagens försvarsutskott enligt uppgift inte tycks ha fått höra talas om den här inspektionen förrän en tidning senare upplyste dem om saken.

Av orsaker man inte helt säkert vet verkar man nu vilja se om vi har några piloter som är redo att flyga våra JAS-plan. En period var det ryska piloter som inte fick träning för att man saknade pengar. Nu verkar det vara omvända roller.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. Kicki Axengrip

  Våra inlägg publicerades exakt samtidigt hihi Ett tydligt tecken på att TV är ganska ointressant för vissa 🙂 Snart kanske man blir klassad som ”blogg-nörd” men i mina öron är det en komplimang. Alla har inte skrivandets gåva men de som har det bör ju använda den. Inte sant!?

  Det känns som att läget för Sverige hårdnar ute i Världen. Obehagligt! Både det du skrivit om här men även andra hot har ju kommit på senare tid. Men vi vanliga dödliga har ju fördelen att vi delegerat sådana frågor till er politiker. Ni har sannerligen en viktig uppgift.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Kicki Axengrip (2009-08-31 19:37)
  Tack Kicki, det är inte alla som ser saken så. Men ”vanliga dödliga” kan också göra saker för skyddet av vårt land. Varje dag.

 3. Kicki Axengrip

  Jo, visst, alla kan dra sitt strå till stacken. Precis som arbetsmyran. Utan varje myras insats skulle det inte tillslut bli en stack. Vissa saker kan ske på gräsrotsnivå och andra saker på en annan nivå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.