Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Obama skrämmer mig

Vad är det egentligen vi ser? IDG.se skriver om tanken att Obama som USA:s president ska kunna "stänga av" Internet i en krissituation. Dessutom att amerikanska staten (eller presidentens administration?) utan koll ska kunna samla in information om företag och privatpersoner. Däremellan kan säkert en hel del olika möjligheter utvecklas.

SvD skriver lite mer detaljerat och försiktigt om kontrollambitionerna, men med i huvudsak samma innehåll. Frågan är hur det skulle vara tekniskt möjligt, ambitionen skrämmer tillräckligt.

Spelar ingen roll vilket land och vilken makt det gäller. Det här känns verkligen inte bra. För att uttrycka det milt.

 

 

Etiketter: , , , , ,

9 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Svar till Per-Ola Moström (2009-09-02 21:42)
    Vem som inledde vem i feltänket som sluttar ner mot ”Bodströmsamhället” blir kanske svårt att utreda. Klart är att det var krisvarning långt innan 2006.
    Jag är rädd att man kommer att tappa kontrollen över kontrollen. När allt går över nätet blir den som har ambition och möjlighet att utöva kontroll över allt en farlig makt. Människan är sig lik. Det kommer att bli alltför frestande för stater, makthavare och enskilda handhavare att göra det som går att göra.

  2. Niklas Svensson

    Obama måhända gav ett sympatiskt intryck på många till en början, men han skulle nog inte sitta där han sitter idag och det inte vore för de riktiga storebröderna i bakgrunden.

    Politikersläktet och systemet gagnar dem själva. Rockefeller erkände att de aldrig borde stött uppbyggnaden av Internet, nu ser de vilket forum för kritik det blivit.

    Stöd namninsamlingen av ett nytt parti i Sverige och hjälp till att byta ut de korrupta makthavarna http://www.sverigebehoverettnyttparti.nu /Niklas

  3. Magnus

    Nu är det ju inte Obama som har kommit med förslaget och jag har faktiskt svårt att tro att han tycker det är ett bra förslag. Internet är redan för stort för att detta förslag skulle funka. Det enda som skulle hända är att ett nytt nätverk skulle byggas upp. De (och många andra) skulle släppa hela tanken på ”kontroll” och istället tänka ”influera” eftersom det är allt vi kan göra och hoppas att vi når fram.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Magnus (2009-09-03 14:17)
    Jay Rockefeller, demokratisk senator sedan 1985, är inte riktigt vem som helst. Obama hade knappast kunnat komma med förslaget, men hade han inte varit med på noterna hade det förmodligen inte kommit tillbaka en gång till. Åtminstone borde vi sett något sorts försiktig dementi från Vita huset om tanken inte funnits där.
    Kontroll kan utövas på olika sätt, även om man inte ”behärskar” nätet så totalt som man skulle kunna vilja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.