Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

En sjuka och dess bot

Sitter på Arlanda efter en intensiv dag med många funderingar och mycket samtal kring skollagen. Mycket med förslaget är bra, men det finns också oroande inslag.

Jag har fått ett par tunga besked idag, utanför skolans ramar, som gjort mig nedstämd och aningen splittrad. Samtidigt har jag känt en lust att få påverka när det gäller skolan på det nationella planet. Jag har en del synpunkter på både det som lett till vår svenska skolas utveckling och svagaste sidor, men även på en del av det som ska vara medicinen mot det sjuka.

Fler människor med egen erfarenhet av skola och det vida elevspektret måste engagera sig i arbetet med morgondagens skola. Det har aldrig gått att göra en sorts produkter av alla elever. Man försökte förr och det gick inte som man tänkt. Nu tycks man frestas att försöka igen, fast på ett annat sätt, och jag tvivlar på att det kommer att fungera bättre nu.

Det känns också som om vi i Sverige håller på att överge målstyrningen och masa oss tillbaka till detaljstyrning av det som ska ske inom skolan. Jag tror inte att det blir bra.

På vissa områden känns det också som om man vill likrikta friskolorna så till den grad att deras namn blir helt missvisande.

 

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.