Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Inga bussar Brännland-Brattby

Undrar hur det här ska gå. Undrar verkligen.

Har just talat med busstationen i Umeå om trafiken till och från Vännäs. Beskedet är att det inte går några bussar norr om älven. Det finns inga bussar för våra elever mellan Vännäsby och Brännland.

Vad värre är, det kommer enligt dagens bud inte att gå några bussar mot Brattby framöver heller. Ska man exempelvis till Brattby eller Gubböle får man kliva av i Brännland eller åka till Vännäsby via Överboda. Förhoppningsvis har man någon som kan hämta.

På Umeå kommun sitter man visst i möte och funderar på hur man ska få eleverna till och från skolan. Kommunen har ansvar för elever som ska åka buss till sin kommunala skola. Undrar hur det går med yngre barn som går i friskolor?

Uppgifterna vi fått kan ju vara fel eller ändras. Man hoppas det för dem som bor mellan Vindelälven och Brännland.

Man har vetat att samhällets kommunikationer är sköra. Men då har man inte direkt tänkt på sådana här saker.

Blir spännande att följa ansvarsutkrävandet och urskuldandet framöver.

Etiketter: , , , ,

8 kommentarer

 1. Marie

  Ja, Vi undrar också här i Brattby hur det ska bli med transport till skolorna. Tycker de kan sätta in taxibuss istället. De va inte kul att få samtal på morgonen av en ledsen dotter som väntat en bra stund på bussen som inte kom, och ingen information hade fått.
  Och heller inte vill missa skolan och få frånvaro.
  /Marie

 2. Jan Nilsson

  Svar till Marie (2009-10-06 15:20)
  Finns elever mellan Brännland och bron som ska till och från Lilja också. Många människor utan bil, både äldre och yngre. Blir det långvarigt tycker man som lekman att det borde ordnas en ”taxibuss” som gick på löpande trafik mellan Vännäs och Brännland. Frågan är väl som vanligt vem som ska betala.

 3. Kunnig

  Innan ni klagar, läs Länstrafikens hemsida där följande står för morgondagen: Trafikering sträckan Slöjdarnas Hus – Brattby – Brännland:

  * TILL Umeå kl. 06.35 från Slöjdarnas Hus genom Brattby till mötesplats Brännland. Anslutning till Umeå med tur 1554.
  * TILL Umeå kl. 07.20 från Slöjdarnas Hus genom Brattby och därefter direkt till Umeå via Ridvägen – Vasagatan – Nytorgsgatan – NUS med tur 1541.

  * FRÅN Umeå Vasagatan kl. 14.20 (med tur 1520). Anslutningsbuss kl. 14.45 från mötesplats Brännland genom Brattby till Slöjdarnas Hus.
  * FRÅN Umeå NUS kl. 16.05, Vasagatan kl. 16.15 (med tur 1530) eller Umeå NUS kl. 15.50, Vasagatan kl. 16.00 (med tur 1526). Anslutningsbuss kl. 16.30 från mötesplats Brännland genom Brattby till Slöjdarnas Hus.

  Bytespunkt i Brännland är korsningen Sörforsvägen/Smörbäcksvägen.

  För övrigt fick Länstrafiken veta detta idag, dagen efter avstägningen så dom har inte kunnat agera på annat sätt! Klaga på Skanska som pajjade bron istället.

 4. Kunnig

  Kan tillägga att resor över kommungräns är det Landstinget som betalar, dvs Umebor som går på Lilja betalas bussen av Landstinget.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Kunnig (2009-10-06 17:29)
  Ok, nya bud. Bra!
  När jag ringde och frågade för våra elever idag fick jag svaret att det inte skulle bli några bussar.
  Skanska har inte ”pajjat bron”. Återkommer till det.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Kunnig (2009-10-06 17:38)
  Ok. Frågan är hur det fixas framöver, men det ordnas väl också kan jag tro. Idag fick min fru göra en utryckning och ta en studerande yngling från Vännäs till Gubböle.

 7. Kunnig

  Man ska ringa direkt till Lycksele för Umeå Bstn vet ingenting om ev. trafik. Skanska är entreprenör, och man sågade för djupt så man förstörde armeringen, kallas inte de för att skanska ”pajjat” bron, eller kanske är det Vägverket som ”pajjat” den då man anlitade Skanska?

 8. Jan Nilsson

  Svar till Kunnig (2009-10-06 18:50)
  Sant, har nu förstått att man ska ringa Lycksele.

  Skanska har ansvaret, men har det inte moraliskt på samma sätt i mina ögon som om man projekterat fel eller använt fel material. En underentreprenör har klantat till det genom ett handhavandefel med svåra konsekvenser. Inställningen på klingan blev fel. Då har jag svårt att stämma in i kören som sjunger ”Skanska pajjade bron”.
  Jag har inga barn med bolaget, tycker bara att smutskastningstendenserna så ofta blir fula i vårt samhälle när saker gått fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.