Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Schlaug – En politiskt korrekt gud


Jag har idag läst en del artiklar om kyrkomötets beslut om ändrat äktenskapsbegrepp.

Själv hör jag till dem som har Kyrkans "klassiska" tro att det kristna äktenskapet vilar på ord som 1 Mos 2:24: "Därför skall en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de skall bli ett kött." Det rubbar på intet vis min tro vad gäller människans absoluta och lika värde och det ändrar inte mitt bemötande av människor som inte delar min tro, syn och läggning.

Den kristna kyrkan har på de flesta ställen och tider levt mitt ibland helt andra religioner och kulturer och under de mest skiftande förhållanden och samhällssystem. Globalt och historiskt är det sällan kyrkan har varit lierad med staten. Jag tror inte det har varit meningen från början och finner stöd för det både i Bibeln och i Luthers "tvåregementslära" (Ungefär: "Det andliga Nåderiket styrs av Guds ord och de världsliga, "borgerliga" styrs av lag och genom makt"). Som jag ser det skulle kyrkan ha avsagt sig vigselrätten, låtit staten ta hand om juridisk äktenskapsregistrering och trots alla mänskliga brister fortsatt förvalta äktenskapet ungefär som man gjort de sista årtusendena.

Tillbaka till politiken. Vid Moderaternas partistämma i Gävle, då partiet beslöt att ställa sig bakom samkönade äktenskap med ca två tredjedelars majoritet, frågade jag efteråt Fredrik Reinfeldt om vi som hade en annan syn egentligen borde hålla oss undan från politiken. Han sa då att man måste kunna ha olika syn i de här frågorna och att vi skulle stanna. Om inget kommer ivägen tänkte jag göra det, så länge man nu får.

Det blev en lång inledning det här. Jag tänkte ju främst länka till en debattartikel av Birger Schlaug. Det är inte alla stunder vi tänker lika, men i den här frågan kommer vi från helt olika ståndpunkter till ganska lika resultat. Klicka här och läs hans artikel om den politiskt korrekte guden.

 

DN SvD Dagen

Etiketter: , , , , , , , ,

10 kommentarer

  1. Magnus Liljeström

    Jan!

    Jag läste läronämndens utlåtande inför detta beslut och blev riktigt glad. Där tydliggjorde teologerna med ärkebiskopen i spetsen hur man hanterar både skriften och skapelseteologin i denna fråga.
    För mig var det en god predikan med kärleken i centrum.

    mvh
    Magnus

  2. Mikael Sundling

    Bra blogg Jan. Vi måste få tänka olika trots att partiet har en annan syn. Om alla skulle tänka lika då tror jag inte vi tagit oss långt.

    Samkönade äktenskap har de som velat göra sådana haft möjlighet till länge men ej inom svenska kyrkan. Att politiker ska få styra och ställa inom kyrkan tycker jag är helt fel. Att skriva om historien är i mitt sätt att tänka fel det också men i och med att socialiseringen av kyrkan breder ut sig mer och mer så får vi nog se en hel del som kommer att skrivas om tyvärr.
    Jag håller inte med Birger Schlaug i mycket heller men det han skrev i artikeln var bra

  3. Ingemar Wincent

    Till skillnad från herrar moderater så tycker jag faktiskt att B.Schlaug sagt en hel del bra saker genom åren. I likhet med herrar moderater finner även jag gudsinlägget tänkvärt.

    Det ska bli intressant att vad behandlingen av samkönade äktenskap får för inverkan på Svenska kyrkans framtida utveckling. Förgreningar har brytit sig loss från moderkyrkan förr, och med tanke på det högljudda motståndet mot homovigslar, så är det måhända dags igen. Det skulle förvåna mig storligen om vi inte snart får se en ny frikyrka födas…

  4. Jan Nilsson

    Ja Ingemar, man får se vad som händer. Som jag ser det går Guds rike alltid vidare. Yttre former kan variera bara kärnan och grunden är intakt.
    Vad gäller Schlaug har han säkert sagt många klokheter, det vill jag inte förneka.

  5. Mattias

    Jag är uppriktigt förvånad över hur jag sitter och håller med när jag läser ditt inlägg. Jag är inte själv religiös(inte heller moderat), men tycker du har bra åsikter. Jag har inga problem med samkönade vigslar, däremot tycker jag inte man ska tvinga kyrkor och präster att genomföra dessa.

  6. Jan Nilsson

    Svar till Mattias (2009-11-12 22:05)
    Tack, än en gång. Det sätt på vilket man har hanterat saken kommer förutom allt annat att ha politiska effekter som man inte räknade med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.